Egymás felé fordítja az embereket

Fotó: Merényi

 

A székesfehérvári püspöki palota dísztermében, augusztus 30-án tartották meg az idei Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs rendezvényeinek sajtótájékoztatóját. A rendez­vény­sorozatot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Cser-Palkovics András polgármester, a Kattárs fővédnökei; Hirt­ling István színművész, a rendezvény védnöke; valamint Ugrits Tamás pasztorális helynök mutatta be.
„Az Egyház mindig arra törekedett, hogy szót értsen a társadalommal, üzenetét a társadalom minden rétegéhez eljutassa. Ehhez szükség van azokra a csatornákra, amelyek túlmutatnak a liturgikus formákon. Cser-Palkovics András polgármesterrel együttműködve már több olyan programot is szerveztünk, amelyek bemutatták az Egyház kulturális, szociális és pasztorális munkáját a város, a megye és az ország számára” – kezdte ismertetését Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. Amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, Erdő Péter bíboros, prímás Székesfehérváron ajánlotta fel ismét hazánkat a Szűzanyának. De a Szent Imre- vagy a Szent István-év is nyomot hagyott a város polgárainak életében.
Most a Kattárs megszervezésének feladatát kapta meg a Székesfehérvári Egyházmegye. „A Katolikus Egyház társadalmi tanítása mindenütt ugyanaz, de a megvalósításában lehetnek különbségek. Mi azt szeretnénk megmutatni, itt hogyan éljük meg és ültetjük át a gyakorlatba.” Természetesen a liturgia is szerepet kap a programban, a nyitó és a záró szentmise mintegy keretbe foglalja a rendezvénysorozatot. A találkozó résztvevői képet kaphatnak az Egyház oktató-nevelő tevékenységéről, karitatív, szociális és kulturális munkájáról. „Azt remélem, hogy sokan eljönnek erre az eseményre, és találkoznak azzal az üzenettel, amely békességet, derűt és reményt adhat számukra” – mondta a püspök.
Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: ha komolyan vesszük, hogy Székesfehérvár Szent István városa, amely a keresztény szimbólumok, a keresztény értékrendszer nélkül nem létezhetne, s ha nagy elődeink közé soroljuk Prohászka Ottokár püspököt is, akkor nyilvánvaló, hogy a városnak kötelessége az egyházmegye mellé állni egy ilyen rendezvény lebonyolításában. Székesfehérvár gyönyörű, egységes belvárosa méltó helyszíne lesz a Kattárs programjainak. Fontos, hogy mindenki számára láthatóvá váljon, milyen sok területen szolgálják a város és az egyházmegye közösségét a katolikus intézmények munkatársai. „Nagy szeretettel hívunk mindenkit a rendezvényekre” – zárta gondolatait a város polgármestere.
„Magyarország ma a fesztiválok országa. Ám e rendezvények az egyén szórakozását szolgálják, vagyis befelé fordítják az embereket. A Kattárs nem nevezi magát fesztiválnak, de nevezhetjük annak. Abban különbözik a többitől, hogy egymás felé fordítja az embereket” – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Hirtling István. A színművész azt is elmondta, hogy kisgyermekként Shvoy Lajos székesfehérvári püspök mellett ministrált. Családi háttere, neveltetése, kulturális és vallási identitása is a Katolikus Egyházhoz köti. Székesfehérvárhoz is kötődik, mert családja egykor innen származott el.
Fontos, hogy az Egyház kilépjen a templomból. Ez az alkalom tulajdonképpen olyan demonstráció, amely felmutatja az emberi értékeket, amelyekre az életünket építhetjük. A színművész szólt arról a személyes kapcsolatról is, amely az egyházmegye vezetéséhez fűzi. A Kattárs is személyességre törekszik azáltal, hogy kilép az utcára, és megszólítja az embereket. Hirtling István azt is elmondta, hogy jelenlétével és kiállásával az ügy fontosságát szeretné hangsúlyozni.
Ugrits Tamás pasztorális helynök, a rendezvény fő szervezője szerint a mai magyar társadalomban sokan és sokszor hivatkoznak a keresztény értékrendre. Ám az, aki nem jár templomba, nem biztos, hogy tisztában van azzal, mi mindennel foglalkozik az Egyház. A Kattárs azt szeretné megmutatni, hogy az Egyház nem pusztán a templomban van jelen, szolgálata minden ember életére kihat. Azt szeretnénk, ha az emberek rácsodálkoznának arra, milyen sok területen van jelen az Egyház. A rendezvény mottója: Van célunk! Van jövőnk! „Mi valóban hiszünk abban, hogy csak egy keresztény Magyar­országnak, egy keresztény Európának van jövője. Sok minden változik a világban, sok minden esetleges, de a szeretet és annak művei megmaradnak.” Erre lehet építeni a jövőnket.
„A programok nem valami olyasmit tárnak a nyilvánosság elé, ami eddig nem volt. A Katolikus Egyház életét szeretnék bemutatni. Mind­azt a sokféle tevékenységet, amit egész évben végzünk, ami a szívünkben van, ami meghatározza az értékrendünket.” Ha valaki megáll és elbeszélget azokkal, akik ellátják ezt a szolgálatot, láthatja, hogy hisznek abban, amit tesznek, és azt teszik, amiben hisznek – fejezte be ismertetőjét Ugrits Tamás pasztorális helynök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .