Egyházak a XX. században

Mostanra megérett az idő, hogy új korszak kezdődjék. Egyházak a XX. században címmel ötvenkét oldalas történelmi segédlet látott napvilágot a Faludi Ferenc Akadémia gondozásában, amelynek megálmodói ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a középiskolás diákok hiteles ismereteket szerezhessenek arról, hogy az egyház(ak) nem csupán a középkorban jutottak jelentős szerephez.

A szerzők – Csíky Balázs, Gianone András, Mózessy Gergely, Soós Viktor Attila és Szilágyi Csaba – nagyon nehéz feladatra vállalkoztak (tudja ezt minden tankönyvíró): egy rendkívül szerteágazó és gazdag területről kellett röviden írniuk, úgy, hogy egy tantárgy részeként is elsajátítható, befogadható mennyiségű legyen a tananyag. Ezért természetesen „hiányos” is e mű: sokan találhatnának még említésre méltó személyeket, eseményeket, intézményeket, akik-amelyek kimaradtak a kiadványból. A nagy körültekintéssel és csaknem egyéves szakmai egyeztetés nyomán készült füzet írói várják a kollégák, szakemberek észrevételeit, javaslatait, hogy a remélt következő kiadások mind kiérleltebbek legyenek, immár a tanítási gyakorlat próbáját is kiállva.

A segédlet szerkesztésekor a legtöbb iskolában használatos Forrásközpontú történelem című tankönyvsorozat felépítését vették alapul: a rövid törzsszövegeket korabeli források egészítik ki, hogy elsősorban azokból ismerjék meg a korszakot a diákok. Az adattár, a feladatok, kérdések, a táblázatok, a korabeli fotók és az ajánló bibliográfia egyaránt a tanultak elmélyítését szolgálják.

A kiadványhoz hamarosan tanári segédkönyv is készül, amely a nemegyszer számukra is új ismeretekből való felkészülésben segíti majd a pedagógusokat, s abban, hogy miként fűzhetők a tananyagba a sokáig a felsőoktatásból, vagyis az ő szakmai képzésükből is gondosan eltüntetett egyháztörténeti szálak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .