Egy szelet Ars Sacra

Hefele 300 címmel szeptember 13-án, 11 órakor kiállítás nyílt Melchior Hefele osztrák építész születésének háromszázadik évfordulója alkalmából a győri Káptalandomb Bazilika-múzeumában. A Szent László Látogatóközpont által szervezett tárlat, amelyet Zsámbéky Mónika művészettörténész nyitott meg, a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Szombathelyi Képtárnak a jubileumra készített kiállítási anyagából, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház tárgyaiból és a Győri Egyházmegyei Levéltár dokumentációiból készült. Melchior Hefele (1716–1794) a késő barokk és korai klasszicizmus legjelentősebb építészei közé tartozik, akit munkásságának nagy része Magyarországhoz köt. Nevéhez fűződik a fertődi Esterházy-kastély kiépítése, a pozsonyi prímási palota (Batthyány József érsek-prímás megbízásából), a győri székesegyház átépítése (gróf Zichy Ferenc püspök megbízásából), valamint a szombathelyi új püspöki központ, a szeminárium, a palota és a székesegyház megvalósítása. A Hefele 300 tárlat november 5-ig látogatható hétfőtől vasárnapig, 10 és 17.30 óra között.
Szeptember 19-én, 17 órakor kottakiállítás nyílik Istvánffy Benedek (1733–1778) műveiből a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Aradi vértanúk útja 16.). A megnyitón elhangzik a késő barokk mester Jam Virga Jesse florescit című offertóriuma a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina kórusa és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével. Istvánffy, a XVIII. századi magyar zenetörténet egyik legtehetségesebbnek tartott szerzője hosszú ideig a győri székesegyház kántor-karnagyaként szolgált. Hátrahagyott repertoárja bizonyítja, hogy kapcsolatban állt a korabeli pozsonyi és kismartoni egyházi zenei élettel, sőt, a bécsi udvari kultúrával is. Fennmaradt életműve mindössze tizenkét, liturgikus használatra szánt kompozícióból áll, amelyek Istvánffy stílus-tájékozottságáról és kiváló zenei ízléséről tanúskodnak. Ezek szinte teljes egészében megtekinthetők lesznek a kiállításon. Két ünnepi miséje és tíz kisebb egyházi darabja nyomán meggyőződhetünk kiváló dallaminvenciójáról, remek formaérzékéről és gazdag harmónianyelvezetéről. Szent Dorottya-miséjét, a korabeli magyar szakrális zene egyik csúcsteljesítményét gróf Zichy Ferenc győri püspök aranymiséjére írta, aki mecénási tevékenységével virágzó kulturális életet teremtett Győrben, többek között Melchior Hefele és Istvánffy Benedek támogatásával. A kiállítás október 24-ig ingyenesen megtekinthető a hangverseny- és konferenciaterem nyitvatartási idejében. Záróeseményként Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3 – Bartók rádió intendánsa tart előadást Istvánffy Benedek életművéről.
Az Art World Hungary Egyesület tagjai – Andorfi Rozália, Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Kovács Ildikó, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Mózes László és Varga György –, szlovák alkotótársakkal kiegészülve szeptember 16-án, pénteken mutatják be az irgalmasság témájában készült új műveiket a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Káptalandomb 26.). A kiállított munkák a kegyelem és az irgalmasság fogalmak szakrális tartalmaira koncentrálnak. Az Art World Hungary Egyesület autonóm alkotói egyéni művészi programjuknak megfelelően reflektálnak Ferenc pápának az irgalmasság szentévét megnyitó szentmise homíliájában elhangzott szavaira, gondolataira. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár folyosógalériájában megnyíló kiállításon kortárs alkotók festményeivel, grafikáival, textiljeivel, kerámia-, üveg- és bronzplasztikáival együtt nyújtanak különleges élményt a látogatóknak. A tárlatot Lukácsi Zoltán kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora nyitja meg, közreműködik Balogh Eszter énekművész. A kiállításon előre egyeztetett időpontban speciális tárlatvezetést tartanak az alkotók, sok hát­tér­in­for­mációval szolgálva és némi betekintést engedve az alkotói folyama­tokba. A tárlat október 28-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között tekinthető meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .