Egy (nem is olyan szép) álom vége

A naivan ámulókban pedig csak kérdések sorakoztak: Ki ez? Nagyra nőtt gyerek? Infantilis felnőtt? Fekete férfi? Netán fehér nő? Megalomániában szenvedő popsztár? Vagy egy soha felnőni nem tudó szeretethiányos kisfiú? Egy volt csak biztos: páratlan muzikalitással és tánctehetséggel született. Ezen a tényen a nem csekély zavaró körülmény sem tudott változtatni. Sem a borzasztóra plasztikázott arc, sem a giccses és infantilis videoklipek, sem a személyi kultuszba hajló imázs. Az ötéves kora óta éneklő és táncoló énekes testvéreivel együtt kezdte zenei pályáját. Az 1964-ben The Jackson Brothers, majd The Jackson 5, később The Jacksonnak nevezett együttesben csiszolódott a család legtehetségesebb gyermekének muzikalitása. 1979-ben látott napvilágot első önálló szólóalbuma. Pályáján innentől kezdve mintegy két évtizedig tartó sikerszéria következett. Az 1982-es Thriller, az 1987-es Bad és az 1991-es Dangerous talán a három legfontosabb albuma, amelyek közül a Thriller a minden idők legnagyobb példányszámban elkelt zenei anyaga lett. Mintegy 104 millió darabot adtak el belőle világszerte. Michael Jackson karrierjének másik fontos lépcsőfoka a We are the world című dal volt, amelyet 1985-ben ő és Lionel Ritchie szereztek. Olyan elismert zenészek, mint Diana Ross, Tina Turner, Bruce Springsteen, Stevie Wonder vettek benne részt. A dallal Afrikát támogatták.

Újabb és újabb megjelenő albumok, hatalmas világkörüli turnék, rajongók hada jelezte, a Michael Jackson nevű jelenséggel egy újabb amerikai álom vált valóra. Egyaránt hódított Ázsiában, Európában, Amerikában, színes bőrűek és fehérek között. A sikertörténet mögött azonban egy meglehetősen szomorú élet zajlott. Ezt az életet azok a bizonyos kezdetben talán csak hiúsági, később pedig már egészségügyi célokat is szolgáló arcműtétek, a vitiligo nevű betegséggel, majd később a bőrrákkal való küzdelmek, magánéleti zűrök, válások, botrányok, béranyától született gyermekek tarkították.

Jackson halálával kapcsolatban valóságos információdömping zúdult ránk. Hírek keringtek megrendült egészségi állapotáról, gyógyszerfüggéséről. Ami biztos: élete utolsó éveit magányosan és betegen élte. Rendezetlen ügyeket, adósságot, a nagy visszatérést szervező, busás haszonra számító „jóakarókat”, az örökségre és jogdíjra éhes családtagokat és szomorú rajongókat hagyott maga után. Ironikusan azt is mondhatnánk: így néz ki a klasszikus sztárálom és annak vége. Avagy hogyan lesz a tehetséges fekete kisfiúból nőarcú fehér bálvány, majd emberi roncs. S mert a történetnek még most sincs vége, azt is láthatjuk, hogyan lesz egy emberből legenda, a legendából pedig a temetés után mások számára pénz. Sok pénz. Michael Jackson minden emberi hiányossága, talán mondhatjuk így, torzulása mellett is nagy tehetség és jó zenész volt. A Michael Jackson-jelenségből pedig mindenki annyit őriz meg magának, amennyit akar, és amennyit el tud viselni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .