Egy munkáslányt is oltáron tisztelhetnénk…

Kispapi éveim idején vált ismeretessé a litéri munkáslány története. Az érettségit követő évben, majd a nyári szünidőben, „építve a szocializmust”, közelről megismertem a munkások életét, láttam, milyen keserves sors juthat egy nőnek a férfiak sokszor gátlástalan magatartása miatt. A férfiak fölénye tönkretette őket, vagy elkerülendő ezt, elmenekültek, bár aligha remélhettek jobb helyet.  Miután hallottam és olvastam Bódi Mária Magdolna történetét, arra kellett gondolnom, lám, a gondviselés napjainkban ilyen körülmények között is tud hősöket nevelni neve dicsőségére, népe bátorítására.

Bódi Mária Magdolna a Trianon utáni Magyarországra sodródott napszámosok gyermeke volt. Minden társadalmi nehézség, sőt még a keresztény vaskalaposság ellenére is a család Isten közelében maradt, sőt, elkötelezett gyermekeket nevelt, köztük Mária Magdolnát. A leány a biztonságos családból a balatonfűzfői gyárba került munkásnak. A gondviselés egy jobb módú család lányával ismertette össze, majd hiteles lelkipásztorok segítségével egy lelkigyakorlaton ébredt föl benne az egészen Istennek adott élet vágya. Szerzetes nem lehetett, mert a rendezetlen házasságból való, hozomány nélküli jelentkezőnek aligha lehetett esélye bekerülni egyetlen „konszolidált” szerzetesrendbe sem.

Egyénileg kötelezte el magát Istennek. Az üzemben munkatársnőivel megszervezte a háború lelki és testi áldozatainak és károsultjainak támogatását. Magatartása – a kezdetben ellenséges környezetben – egyre nagyobb lelki tekintélyt szerzett számára. Csoportvezetői megbízást kapott, munkatársai is mindinkább hallgattak rá. A front átvonulásakor sok ártatlan asszony és lány esett áldozatul a katonák ilyenkor sajnos rendszeres erőszakoskodásának. Litér is az előrenyomuló hadsereg kezére került. Bódi Mária Magdolna készült rá, hogy megvédje magát. Sikerült kiszabadulnia támadói kezéből, de azok egy géppisztolysorozattal végeztek vele. „Uram, Királyom, végy magadhoz” – kiáltással holtan esett össze. Sírját azóta szerető emlékezet veszi körül. Azonnal megindult a vizsgálat boldoggá avatása ügyében, de sorsa, mint Apor Vilmosé és másoké, sértette a győztesek érdekét. Az akkor összegyűjtött anyag részben ismeretlen helyre került. Időszerű lenne boldoggá avatásának elindítása.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .