Egy igazi tanító

Az Új Ember pályázatán felbuzdulva írta meg Herrmann Jánosné Juliska néni a Véső alatt című kortörténeti dokumentumot. (Könyvével az Oral History Archivum és az 1956-os Intézet egykori életrajzpályázatán első díjat nyert.) Írásának különleges ajándéka, hogy nem panaszáradat ragad magával bennünket, olvasókat, hanem rendkívüli alázat, hűség és szeretni akarás. Pedig megpróbáltatások szép számmal akadtak életében: munkáját a többségében románok lakta felsőkálinfalvi iskolában kezdte meg, ahol rögtön próbára tették a magyar tanítónő rátermettségét. Arcmimikát, festést, kézzel-lábbal mutogatást, a „minden képességével tanítást” kellett bevetnie ahhoz, hogy megértesse magát magyarul nem beszélő nebulóival. Határozott fellépésével, következetességével azonban nemcsak ezekben az időkben volt példaképe gyereknek és szülőnek egyaránt. Az ötvenes években Juliska néni férjét, Jánost kuláknak minősítették és letartóztatták. Férjének börtönévei, a hat év alatt megélt megpróbáltatások azonban nem törték meg a tanítónőt. Gyerekeinek nevelése, sógora, sógornője és szüleinek gondozása mellett is hűséges maradt a tanításhoz és Teremtőjéhez is.


Rengeteg gyerek került ki vigyázó kezei alól, ezért óriási tapasztalata van, amelyet másokkal is megoszt könyvében és egyéb írásaiban. A Tanító című módszertani folyóiratban például beszámol arról, miként foglalkozott a gyerekekkel – eredményesen – mindenféle interaktív tábla nélkül, csupán betűkártyáira, egy jó olvasókönyvre és arra az elhatározásra támaszkodva, hogy megtanítja diákjait olvasni. Oktatott azzal is, hogy mindig merte vallani hitét, s munkáját is kockára téve sohasem volt hajlandó feladni a vasárnapi misére járást. Ha megkérdezik, hogy minek köszönhető a kitartó öröm, amely életét kísérte, akkor csak annyit válaszol: „Aki vagyok, ami vagyok, az mind Isten kegyelméből vagyok, a legmélyebb alázattal és hálával.” Bízzunk abban, hogy Juliska néni ma is példájává lehet a kalocsaiaknak, a tanítóképzősöknek, a tanítóknak és a szülőknek is. Akár úgy, hogy ismét megtalálható lesz a könyvesboltok polcain Véső alatt című könyve.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .