Egy éjszakára kinyíltak a kapuk

Teljesen új kezdeményezés a Coollégiumok éjszakája?

 

– Igen, az ötlet még az ősszel született meg bennünk. A hat kollégiumi igazgató közösen kezdte el a szervezést, amiben persze később a diákság is nagy szerepet vállalt. Mindenfajta támogatás nélkül hoztuk létre a rendezvényt, vagyis minden programért a kollégistáknak jár a dicséret.

 

Mi volt a céljuk?

 

– Egyrészt szeretnénk összefogni a hat kollégiumot. Bár ugyanahhoz az egyházhoz tartozunk, ugyanaz a lelkiség hat át valamennyiünket, mégis különálló intézmények ezek, melyek a város különböző pontjain találhatók. Ritkán találkozunk egymással, a kollégistáink sem ismerik egymást. Az első cél tehát a kapcsolatépítés volt. Ezen túlmenően szerettük volna megmutatni Szeged városának azt a lelkületet, amely jellemez bennünket. Alkalmat szerettünk volna teremteni arra, hogy találkozhassanak az értékeinkkel, láthassák, mennyi kreativitás van a falak mögött. Persze az sem utolsó szempont, hogy kulturált szórakozási lehetőséget is nyújtottunk a diákoknak. Nem magunknak szerveztük ennek az éjszakának a programjait. Mi szerettünk volna adni valamit a város egyetemi hallgatóinak.


Kik jöttek el a rendezvényekre?

 

– Bár az internetes közösségi oldalakon és a helyi médián keresztül is igyekeztünk elérni a diákokat, a leghatékonyabbnak a személyes meghívás bizonyult. Vagyis azok látogattak el hozzánk, akiknek odaadtuk a szórólapunkat, de a növendékeink osztálytársai közül is sokan eljöttek.

 

Hogyan alakultak ki a programok?

 

– Úgy próbáltuk megtervezni ezeket, hogy minden kollégium megmutathassa az erősségét. Nálunk van egy tornaterem, így éjszakai focibajnokságot szerveztünk. Mivel a Szent Imrében több olyan diák lakik, aki zenei tanulmányokat folytat, ezért egy komolyzenei koncertet is rendeztünk. De fontos megemlíteni a véradást is, melyre igen sokan eljöttek. A roma szakkollégium táncházba hívta a diákságot, és a bőrművesség fortélyaival ismertette meg az érdeklődőket.

 

Eredményes volt a Coollégiumok éjszakája?

 

– Nagyon jól sikerült ez az este. Meg tudtuk mozdítani a kollégiumi diákságot, és a város egyetemistái is szép számmal voltak jelen. Láthatták, hogy milyen belülről egy katolikus kollégium. Reményeink szerint ez a kezdeményezés jövőre országossá nőhet, vagyis egyazon napon Pécs, Szombathely, Szeged és más települések keresztény kollégiumai is megmutathatják magukat a város egyetemistáinak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .