Égig érő fává növekedett

A legörömtelibb az a tény, hogy a történelmi egyházak összefogásával, jelentős anyagi ráfordítással valósulhat meg e sokakat vonzó programsorozat. Kaposvár Polgármesteri Hivatala is gáláns gesztust gyakorol, hiszen kezdettől fogva támogatja az Ars Sacrát, mi több, Szita Károly polgármester a város őszi lelkigyakorlataként tartja számon a rendezvényt, amelyet egy, a legkülönfélébb területeket képviselő, tucatnyi önkéntesből álló bizottság hónapokon át készít elő. Tolnai Mária drámapedagógus, a Kaposvári Egyetem nyugalmazott tanára vezeti e stábot, amelynek legfőbb vágya, hogy ezúttal is szívet-lelket melengető, hitbéli és kulturális élményt egyszerre kínáló rendezvények szólítsák meg az érdeklődőket – a hívőket és a keresőket.
Ahogy sorra veszem az elmúlt évek eseményeit, magam is szinte zavarba esem a sokféle színtől, a megélt istenélménytől. Elég, ha csak a Hamvas-, a Pilinszky-, a Reményik-estre gon­do­lok, Jelenits tanár úr jelenlétére, örömtől ragyogó lényére a Takáts Gyula Könyvtárban. Vagy a Lackfi–Gryllus duóra az evangélikus templomban, az azóta már égi műterembe köl­tö­zött Ikafalvi Farkas Béla festőművész reformátusok szervezte kiállítására, az Adj Zengő Éneket (AZÉ) zenekar dicsőítőénekére. Említhetném a Szent Margit-templom koncertmiséit, hangversenyeit és kiállításait is, amelyek szintén közelítik a földet az éghez.
Bizonyára mindannyiunk számára akad egy-egy, csak nekünk szóló rendezvény, amely kimozdít bennünket komfortzónánkból, meghökkent vagy lecsillapít, s az „itt és most” Istenhez emelő örömét adja. Így aztán mindenkinek más és más ragyog ki a programkínálatból. (Eszembe jut a sokat emlegetett történet, amikor különféle egyházak képviselői elmondják: Igen, nagyon fontos az ökumené, teszünk is érte sokat, míg a másik megjegyzi: Hát még mennyit ellene!) Az Ars Sacra nagysága abban is megmutatkozik, hogy gyökerei egyre mélyebbre nyúlnak, lombkoronája folyamatosan terebélyesedik, égig érő fává nőve. Hiszen a különböző felekezetek templomaiba, közösségi tereibe is betér a közönség egy-egy művészeti, kulturális attrakció erejéig. Ez sem utolsó szempont, amikor (kulturális) misszióról beszélünk.
Az idei felhozatalból sem könnyű csemegézni. Ráadásul évről évre egyre több, Kaposváron kívüli helyszín kerül be a kínálatba. A huszonöt esemény egyike lehet a balatonszemesi paplakban tartandó előadás a częstochowai Fekete Madonna-kegyképről, de a balatonszabadi református templomban rendezendő Hot Jazz Band-koncert vagy „a magyar Assisi”, az 1925-ben felszentelt bárdibükki Porciunkula-kápolna meglátogatása is, melynek kriptájában Goszthony Mária festő- és keramikusművész nyugszik. (Kúriájában évtizedek óta nemzetközi üvegművészeti alkotóterem működik nyaranta.) A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Magyar szentek – Magyar boldogok címmel egy emlékmű köszönti majd az érkezőket a kaposfüredi templomkertben. Az öt méter magas alkotás fő motívuma a carrarai márványból készült, feltámadt Jézus-alak, amely mögött a gránitsztéléken megtalálható a magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok neve. A gránittömbök tetején egy több mint egy méter átmérőjű Eucharisztia jelenik meg. A mű szimbolikájáról, illetve az ötlettől a megvalósításig tartó folyamatról az alkotó, Kling József szobrászművész beszél majd, és Fülöp Zsuzsanna Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed… című könyvét is bemutatják.
A Szent Margit-templomban ezúttal is fellép a Vikár kórus, Vörös Klára A művészet gazdag ifjai címmel értekezik, a református templomban az AZÉ zenekar koncertezik, a Szivárvány Kultúrpalotában pedig a Szerzetesnek álltam című filmet vetítik, amelyben két vagány fővárosi fiatalt követhetünk nyomon, akik néhány napra beköltöztek a csornai premontreiek kolostorába. A filmvetítés után az alkotókkal beszélgethetnek az érdeklődők. Szalóki Ági és zenekara a kicsiket várja népdalfeldolgozásokkal és megzenésített versekkel a békességről, a reményről, a szeretetről, a nevetésről, a játékról. A Szent Imre-templomban Ének a határtalanról címmel Weöres-estet mutatnak be a katolikus gimnazisták, a reformátusok Petrőczi Évának rendeznek könyvbemutatót, az evangélikusok Gundel Takács Gábort hívták meg, hogy hivatásról, magánéletről és Istenről beszéljen, s egy angol gyülekezet küldöttségét látják vendégül. Az idén a Vármegyeháza is bekapcsolódott a programsorozatba. A Borban az igazság (?) című esten Varga László megyéspüspök osztja meg gondolatait az örömről és a humorról, s a boron kívül bibliai ételeket is kóstolhatnak az érdeklődők, miközben Maczkó Mária énekművész kedvenc bordalaival csen jókedvet az ódon falak közé. A népdalénekes ellátogat a zselickislaki szeretetotthonba is, ahol Lélekvigasz című önálló műsorával bátorítja a lakókat, a Kultúr Találka együttes pedig az anyaotthonban, illetve a hajléktalanszállón lép fel.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .