Egészséges neveléssel a szenvedélybetegségek ellen

Ezek a szabályok segíthetnek abban, hogy gyermekünket a szülői szeretetben és nevelésben rejlő erő által egészségessé, a szenvedélybetegségekkel szemben pedig ellenállóbbá nevelhessük.

Minden szülő és gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó felnőtt azt szeretné, hogy a rábízott gyerekek életvidám, felelős és szenvedélybetegségektől mentes emberek legyenek.


Mi kell a gyerekeknek ahhoz, hogy felelősségteljes felnőttekké váljanak? Milyen képességeket kell elsajátítaniuk ahhoz, hogy az életben jól boldogulhassanak, és megtanulhassák az élvezeti szerek helyes fogyasztását és/vagy elutasítását?

Ha egy gyerek beleesik a vízbe, és nem tud úszni, azonnal utánaugrunk, hogy mielőbb kimentsük. Ezután több lehetőségünk adódik:

a) Soha többet nem engedjük víz közelébe.
b) Szerzünk számára egy úszógumit.
c) Megtanítjuk úszni.

Minél előbb tanítunk meg egy gyereket úszni, annál több ideje lesz tudásának tökéletesítésére, hogy egyszer akár veszélyes vizekből is kimenthesse magát.
Az élet nyugodt vizei mellett örvényekre is számítanunk kell. Naponta örvénylik körülöttünk számtalan csábítás: reklámok, tévé, számítógép, mobiltelefon, internet, alkohol, nikotin, illegális drogok és még sorolhatnánk.

A nevelők legfontosabb feladata lehetővé tenni, hogy a fiatalok elsajátíthassák azokat a készségeket, amelyekkel képesek lesznek átjutni az élet folyóján eléjük kerülő zuhatagokon. Az egészséges életre való alkalmasság a szenvedélybetegségek legjobb megelőzési módja.

Ha egy gyerek megfelelő, egészséges szeretetet és figyelmet kap, megtanulja, hogy szabadon kimutathatja az érzelmeit. Az ilyen gyerek nagyobb valószínűséggel fogja óvni testi-lelki egészségét is.

A gyerekek számára nagyon fontos, hogy világos határokkal találkozzanak, ahogyan az is, hogy megtanuljanak küzdeni. Ugyanakkor meg kell élniük az életkoruknak megfelelő szabadságot, önállóságot is. Így lesznek képesek az élet adta megpróbáltatásokkal szembeszállni, és a nehéz helyzeteket elviselni, ahelyett, hogy szenvedélybetegségekbe menekülnének.

Egészséges neveléssel a világ többet kap a gyerekektől, és a gyerekek többet kapnak a világtól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .