Díszkáposzta az erkélyládában

 

A White Lady fajta „szoknyája” kívül zöld, befelé haladva sárgásfehérré változik. A Prima Donna ugyanezt zöld-piros színösszeállításban adja elő. A Coral queen levelei csipkések, és befelé pirosodnak. Hazai nemesítés a Szentesi fodros fehér és ugyanennek a piros változata. A felsoroltakon kívül még rengeteg fajta létezik, és nincs az a divattervező, aki lépést tudna tartani a növénynemesítők által létrehozott új meg új változatokkal. A levelek színeződésének titka a fénymennyiséggel függ össze. Ha túl sok napsütésben van részük, zöld levek fejlődnek. Félárnyékban és hűvös (6-13 fok hőmérsékletű) helyen viszont kivirulnak. A növény konyhai erényekkel ugyanúgy büszkélkedhet, mint a többi káposztaféle. Alkalmas főzésre, savanyításra és saláták díszítésére, de fodros-cakkos levelei jól mutatnak vágott virágok csomagolóanyagaként is – krepp-papír helyett.

Mi magunk is előállíthatunk palántákat, amelyek jövő őszre már nemcsak az erkélyládát, de a kerti ágyást is díszíthetik. Május elején vessük el a magokat palántafölddel töltött szaporítóládába vagy cserépbe, majd 4-6 hét elteltével a kis növénykéket egyenként palántázzuk át tejfölöspoharakba. A kertbe június végétől július végéig ültethetjük ki a növényeket. A földjük legyen tápanyagban gazdag, és inkább kötött, mint laza. Hogy szépen érvényesüljenek a kerti ágyásban, tartsunk negyvenszer negyven centiméteres tőtávolságot. Öntözéskor ne tömlővel locsoljuk, inkább rendszeresen permetezzük a leveleket. Ha erkélyládába is ültetni akarunk belőle, augusztus derekán-végén szedjük fel a díszkáposztákat a veteményesből, és ültessük őket agyagcserépbe.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .