„Dicséretes ez gyermek”

De helyet kap a kaleidoszkópszerűen villódzó válogatásban a csehországi Franus Cantionale, egy németalföldi Mária-himnusz és az Eperjesi graduál egyik szép epizódja is. Az összeállítás talán legemlékezetesebb meglepetése egy szlovák anyanyelvű gyöngyösi ferences barát, Zrunek György 1767-es karácsonyi miséje, amelyben liturgikus szövegek váltakoznak egy tréfás betlehemes játék elemeivel. Ebben a tél hidegében is melengető, vérpezsdítő kis alkotásban nem csupán a pásztorok dalolnak, hanem a Születés helyszínének, a betlehemi istállónak kedves állatai, a bárányok is megszólalnak a játékos Benedictusban. Az összeállításukat magasztos szövegekkel indító énekesek és hangszeres művészek karácsonyi „fagyöngycsokruk” e részében nem csupán muzsikálnak, de messze hangzó tisztasággal, kedvességgel bégetnek is, a gyermekké vált felnőttek és a valóban gyermekkorú hallgatóság nagy örömére.


A CD komoly értéke – a közép-európai távlatok és zenei áramlatok illusztrálása mellett – annak bizonyítása, hogy a hétköznapokban, különösen is a XVII. századi ádáz reformációs- ellenreformációs küzdelmek idején az egyházak életének legalább egy békés kis szigete maradt: a zene, amely nem ismert országhatárokat, dogmákat és polémiákat, de ismerte a Krisztus születése fölötti örvendezés örömét, s elfogadta a dallamok felekezetek közötti vándorlását. Éppúgy, mint a szakrális és a „világi”, az életörömet sugárzó elemek keveredését ezekben a kis remekművekben. Ahogyan Csörsz Rumen István, a Musica Historica vezetője írja nagyon szépen és tömören: „A lemezen tehát együtt szerepelnek a gótika csipkefinom, angyali cantiói, középkori táncos újévköszöntők, a Mária-kongregációk áhítata, zsidó polgárcsaládok barokk táncdallama, szlovák és magyar betlehemesek dudás pásztorai, bárányai, ünnepi jászlat állító szegény diákjai. Arany, tömjén, mirha, kolbász, sódar, szalonna – a haragvó télnek fittyet hányó, kétezer esztendős égi és földi ünnep.”

 

S ha már a szerkesztői beköszöntőben a „haragvó tél” szókapcsolatra bukkanunk, arra is emlékeznünk kell, hogy ez a koncert s a belőle Áron vesszeje módjára kivirágzott CD nem egyszerűen míves, vájt fülű zenebarátoknak való karácsonyi csemege. Annál sokkal több: dalokba csomagolt üzenet arról, hogy a karácsony – éppen a Megváltó születésének köszönhetően – a nemzetek, felekezetek, művészeti irányzatok, stílusok közötti megbékélés nagybetűs Ünnepe is, amely nem ismer, nem ismerhet elzárkózást, mások kizárását, hiszen lényege éppen a maradéktalan elfogadás és befogadás. Így tehát ez a lemez nem csupán komoly zenei teljesítmény, hanem hol átszellemült, hol felszabadultan mókázó karácsonyi moralitás is. Akiket mindezért köszönet illet, a Musica Historica sokunk értékrendjében már hosszú évek óta príma tagjai.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .