Diakónusokat szenteltek Vácott

Más módon, de tovább folytatódott a felszenteltek, a rokonok, az egyházi közösség szívében, lelkében. Minek nevezhetnénk egyébként a kinyilvánított szeretetnek azokat a gesztusait, amelyekkel a szentmise után találkoztam az egybegyűltek körében! Olyan, utánozhatatlan melegséggel szólították édes fiamnak a falubeli idős asszonyok a – hozzájuk képest – fiatal diakónusokat, amilyenre csak egy édesanya vagy egy olyan ember képes, aki feltétel nélkül elfogadható, közeli hozzátartozójának érzi a másik embert.

Ekkor értettem meg a szolgálatra készülő Vagner Mihály szavait is, amikor kérdésemre azt felelte, hogy a meglévő kapcsolataiból szeretne építkezni. Az emberek örömére, reményére, gyászára és szorongásaira igyekszik ezután is figyelni. A keresztény hit mélységéből származó türelmet és békét kívánja közvetíteni sorstársai hétköznapi életében. Az április 12-ei szentmisére szívébe zárva elhozta azokat a váci börtönlakókat is, akikhez hetente jár lelki vigaszt adni, igeliturgiát vagy hittanórát tartani. Az ötgyermekes családapa civil munkája során egy nagyfeszültségű berendezés mellett dolgozik Dunakeszin. Katekézist tart a helyi Jézus Szíve-templom közösségében, ahol – éppúgy, mint a börtönben – az emberek elmondják örömeiket, bánataikat.

Az Isten szeretete mellett szeretné továbbra is megőrizni az emberek szeretetét Nagy-menyhárt Sándor. A gyergyóremetei fiatalember saját bőrén tapasztalta, hogy milyen nagy külső és belső átalakulást él meg a társadalom, az egyén és az egyház. Hat éve él Magyarországon. Kántori és tanítói szolgálatot látott el több alföldi településen. Feleségével együtt – aki szintén hitoktató – négy gyermeket nevelnek. A diakónus – aki egyúttal családapa is – gyakran könnyebben közeledik az emberekhez, mint az egyedül élő pap – hangsúlyozta Beer Miklós. Amellett, hogy a pap vezető hivatalának egy részét átvállalják, a közösség építéséből is kiveszik részüket. Az egyházhoz közeledő érdeklődőkről éppúgy kell gondoskodniuk, mint ahogy figyelnek a közösség tagjaira. Hivatásuk, hogy felismerjék az „idők jeleit” – emelte ki a püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .