Devecseri gyerekek Egerben

Iskolánk élete is átalakult ebben az évben, a vörösiszap-katasztrófa után minden eddiginél több nehézséggel kellett megküzdenünk – folytatta Czeidli József, a devecseri gyerekek kísérőtanára. – Csodálatos a szeretet, ami itt körülvesz bennünket. A Katolikus Karitász által szervezett programok, így ez a háromnapos kirándulás is mindig nagy élményt jelentenek. Budapesten a Csodák Palotájában voltunk, ma pedig az egri székesegyházba és a várba megyünk. Különösképpen a szívünk ügye Eger, mivel itt nyugszik Gárdonyi Géza, iskolánk névadója, aki Devecserben írta a Fel nagy örömre kezdetű karácsonyi éneket. Tisztelgünk emléke előtt, és koszorút helyezünk el a sírján. Délután az egerszalóki élményfürdőben leszünk, holnap pedig Szilvásváradra, a Szalajka-völgybe látogatunk el, majd a siroki várhegyet másszuk meg.”

A gyerekek többsége nem vállalja, hogy a mikrofonba beszéljen, nyilván a Devecsert a vörösiszap után megrohanó médiamunkások hagytak bennük kellemetlen emlékeket. Egyiküket, Orsós Szilvesztert azonban sikerül szóra bírnom: „Nekem sokat jelent ez a kirándulás. Még nem nagyon voltam távol Devecsertől, csak egyszer jártam Budapesten. A vörösiszap mindenünket elvitte, édesapám és édesanyám sokat bánkódott emiatt. Nagy a család, nyolcan vagyunk testvérek. Ha nagy leszek, rendőr szeretnék lenni, mert láttam, hogy egy rendőr mi mindenben tud segíteni az embereknek.”

Ternyák Csaba egri érsek természetes közvetlenséggel teljesíti házigazdai kötelezettségeit: mosolyog, mesél, koccint, beszélget. A gyerekek szeretettel veszik körül. Kérdésünkre, hogy miként szolgálhatja ez a találkozó a lelkek épülését, így válaszol: „Ezek a fiatalok és a szüleik is megtapasztalták, hogy keresztény emberek segítették őket. Jó dolog, amikor az ember kap, de – mint mindannyiunknak – meg kell tanulniuk, hogy a szeretetet, ami feléjük áramlott, ne tegyék el maguknak, hanem adják tovább. Akkor lesznek ugyanis igazán gazdagok, ha ez sikerül. Ahogyan egy szent mondta: az lesz igazán a miénk, amit a rászorulóknak tovább tudunk adni.”

Fotó: Dippold Pál  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .