Debrecen: Szent József Gimnázium

 A képzés a Honvédelmi Minisztérium által gondozott, szakmai anyagra kidolgozott kerettantervre épül. Az intézményben a honvédelmi alapismeretek képzése tanórán kívüli foglalkozás, szakkör, erőnléti oktatás biztosításával, valamint a felsőbb osztályokban a „katonai alapismeretek” mint választható közismereti érettségi vizsgatárgy bevezetésével valósul majd meg. Az iskola, amennyiben a képzés iránt megfelelő számú érdeklődő mutatkozik, a honvédelmi alapismeretekre épülő szakképzés bevezetését is tervezi a 2012–13-as tanévtől.

Az együttműködési megállapodásban az is szerepel, hogy az egyházmegye, a lövészdandár és családjai részére a folyamatos lelkigondozás, előadások, vallási rendezvények, szentmisék látogatása céljából liturgikus helyszínként biztosítja a debreceni Megtestesülés-templomot.

Lippai Péter ezredes köszönő gondolataiban elmondta, nem toborzásról van szó. A honvédelem többet jelent, mint katonának lenni; ebben az egész társadalom érintett. Azzal a céllal kötötték a megállapodást, hogy tiszta képet tudjanak adni a fiataloknak arról, hogy mit vár el tőlük az ország, ha olyan esetre kerülne a sor, amikor a honvédelem tényleges tevékenységet jelent.

Bosák Nándor püspök hozzátette: mind a katolikus iskola, mind a honvédelmi nevelés programjaként szerepel, hogy olyan embereket készítsen fel, akik szükség esetén segíteni tudnak embertársaiknak. A honvédelmi nevelés célja egybeesik azzal a katolikus pedagógiai szándékkal, hogy egészséges, tiszta gondolkodású, embertársaink felé nyitott, segítőkész embereket neveljünk.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .