Családok a válságban

XVI. Benedek az unokáival beszélgető nagypapaként válaszolt egy vietnami kislánynak, aki az első kérdést intézte hozzá, és a pápa gyermekkoráról érdeklődött. A szentatya válaszában paradicsomi állapotként emlékezett vissza gyermek- és fiatalkorára. A bizalom, az öröm és a szeretet légkörében boldog voltam – mondta. Azt remélem, hogy ilyen otthonba térek majd vissza a másvilágon.
Egy fiatal madagaszkári jegyespár fordult a pápához, megosztva vele a keresztény házasság iránti vonzódásukat, ugyanakkor félelmüket is kifejezték az egész életen át tartó elköteleződéstől. A megoldás titka a szentatya szerint abban áll, hogy olyan szeretetkapcsolatot építenek, amely nemcsak érzelemre alapul, hanem társul hozzá az értelem és az akarat is.Egy görög házaspár az országukban uralkodó súlyos helyzetről szólt, ahol az emberek minden reményüket elvesztették. Olyan politikára van szükség, amelyben felelősséget vállalnak a politikusok — figyelmeztetett válaszában a pápa. Minden pártban növekedjék a felelősségérzet. Ne tegyenek ígéretet olyan dolgokra, amelyeket nem tudnak megvalósítani. Ne csak szavazatokat keressenek maguknak, hanem vállaljanak felelősséget mindenki java érdekében. Értsék meg, hogy a politika mindig emberi és erkölcsi felelősség Isten és az emberek előtt – mutatott rá a pápa.

Egy amerikai házaspár sok nyugati család S. O. S. üzenetével érkezett a szentatyához, mert nem tudják összeegyeztetni a munkaidőt és a vasárnapi ünnepnapot. Válaszában XVI. Benedek arra kérte a munkaadókat, hogy gondoljanak a családra, és járuljanak hozzá, hogy a család és a munka mint prioritás összeegyeztethető legyen. A vasárnappal kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államokban megtartják mint ünnepnapot. Nagyon fontosnak nevezte a pápa a vasárnap védelmét, amely az Úr és egyben az ember, tehát az ember szabadságának a napja.

Az utolsó megszólalás az újraházasodott párok kényes kérdését érintette, amelyet XVI. Benedek a mai egyház nagy szenvedésének nevezett. A pápa biztosította, hogy az egyház nem szűnik meg szeretni ezeket a családokat. Arra buzdította a plébániákat, hogy legyenek az elsők, akik támogatást nyújtanak számukra.

Végül megemlékezett az Emiglia- Romagna tartományt sújtott földrengés áldozatairól. Ígérte, mindent megtesz megsegítésük érdekében.

Szentháromság vasárnap délelőtt Milánó északi parkjában, Bresso repülőterén a Családok VII. Világtalálkozójának záró eseménye a pápa által bemutatott szentmise volt. Egymillió zarándok érkezett erre az alkalomra a világ számos országából, hogy a helyi egyházak családjainak küldöttségeként képviseljék az egyház egyetemességét és sokszínűségét. Benedek pápa homíliáját három nagy témának szentelte: a család, a munka és az ünnep összefüggésében. Kedves házastársak – szólt hozzájuk a pápa – a házasságban nem valamilyen dolgot vagy bármiféle tevékenységet ajándékoztok egymásnak, hanem saját teljes életeteket. Ez a szeretet mindenekelőtt önmagatok számára gyümölcsöző, miközben a közös jóra vágyakoztok. A házasság termékeny a nagylelkű és felelős gyermekáldásban is, majd a törődő gondozásban és a figyelmes, bölcs nevelésben. A házastársi kapcsolat a társadalom számára is áldás, mert a megélt családi élet a társadalmi erények – a személyek tisztelete, a bizalom, a felelősség, a szolidaritás, az együttműködés – első és helyettesíthetetlen iskolája. A pápa arra kérte a házastársakat, hogy a technika uralta mai világban adják át gyermekeiknek bizalommal az élet értékeit, a hit erejét, miközben utat mutatnak a magasztos célok felé, és támaszaik lesznek törékenységükben.

Isten terve az emberi családról Krisztusban nyeri el teljességét, aki a házasságot szentség rangjára emeli. Benedek pápa azt kérte a házasoktól, hogy fogadják be ezt a teljes és hűséges szeretetet, újítsák meg mindennap „igen”-jüket a házasság szentségéből eredő kegyelemmel. Nem könnyű a házastársi hivatás manapság – mondta a pápa –, de csodálatos valóság, és valójában ez az egyetlen erő, mely képes átalakítani a világot.

A házastársak sokrétű mai feladatait a pápa a következőkben jelölte meg: tartsanak állandó kapcsolatot Istennel, és vegyenek részt az egyház életében, ápolják a párbeszédet, tartsák tiszteletben mások szempontjait, legyenek készségesek a szolgálatban és türelmesek mások hibái iránt, tudjanak megbocsátani és bocsánatot kérni. Benedek pápa figyelmes szeretettel fordult a válságba került családokhoz, az elváltakhoz. Tudják meg, hogy a pápa és az egyház támogatja őket nehézségeikben. Arra bátorítja őket, hogy maradjanak hűségesek közösségeikhez, miközben az egyházmegyék gondoskodjanak befogadásukról és testvéri közelségük megtartásáról.

A férfi és a nő feladata, hogy a világ átalakításában legyenek Isten munkatársai a munka, a tudomány és a technika művelésén keresztül. A teremtő szeretetével kell nekik is végezni a munkájukat. Kerüljék az olyan gazdasági elméleteket, melyek a munka, a termelés és a piac haszonelvére épülnek. A pápa szerint egyáltalán nem a saját haszon és a mind több nyereség egyoldalú elve biztosítja a harmonikus fejlődést, ellenkezőleg, éppen ez teszi tönkre a társadalmat, benne a családot és a környezetet is.
Beszéde végén a pápa az ünnep jelentőségéről szólt. Nekünk, keresztényeknek az ünnep napja a vasárnap, az Úr napja. A család napja ez, melyben együtt élik meg az ünnep, a találkozás, a megosztás és a szentmisében való részvétel értelmét. Kedves családok, jóllehet sűrű ritmusú világban élünk, ne veszítsétek el az Úr napjának értelmét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .