Börtönviselt kínai püspök halála

Fotó: News.va

 

Wang Milu püspök 1943. január 24-én született Daxian-shangban, Gangu tartományban, hithű katolikus családban. Fiatalabb testvére is pap lett, sőt, öccse követte a püspöki székben, amikor ő lemondott megbízatásáról. Wang Milu a thianshui szeminárium növendéke volt. A kínai kulturális forradalom idején letartóztatták, és három év börtönbüntetésre ítélték. 1980. július 16-án, közvetlenül a vallási tevékenység törvényi engedélyezése után pappá szentelték, majd alig fél év elteltével, 1981. január 28-án püspökké szentelték. Két évvel később, 1983-ban már mint püspököt tartóztatták le, és tíz évre ítélték lelkipásztori tevékenysége miatt. Az egyházmegye vezetését 1993-ban vette vissza. 2003 júliusában, ötvenhárom éves korában elfogadta, hogy le kell mondania püspöki hivataláról. Alázatos és szeretetteljes egyházi ember volt. Lelkipásztori buzgóságára szívesen emlékeznek vissza a hívek, akik február 18-án nagy számban jelentek meg a temetési szertartáson, hogy búcsút vegyenek egykori püspöküktől.
Wang Milu katolikus püspök a Krisztushoz hű földalatti egyház tagja volt, nem pedig az úgynevezett patrióta, vagyis hazafias egyház elkötelezettje. A kínai patrióta egyházat 1950-ben alapította az 1949-ben hatalomra került kínai kommunista párt az „állam önvédelmére”. Ezzel politikailag megosztották a kínai katolikus híveket, akik közül a földalatti egyház tagjai sokat szenvedtek, főként papjaikat és püspökeiket zárták börtönbe. A nyugati világ az úgynevezett politikai korrektségre hivatkozva egyre kevesebbet beszél erről a meghasonlottságról.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .