Boldog Batthyány-Strattmann László ünnepe Körmenden

A boldoggá avatás előtt alakítottak ki a németújvári (ma Güssing, Ausztria) ferences templomban egy kis kápolnát, és ebben helyezték el csontjait egy kisméretű ezüstkoporsóban. E kiemelkedő ünnep ötödik évfordulóján a szent ereklyéit elvitték a körmendi Szent Erzsébet-templomba, melynek falán tábla emlékezik meg arról, hogy vasárnaponként népes családjával együtt itt imádkozott Batthyány-Strattmann László. A templom előtt Veres András és Konkoly István püspök várta a papsággal és a hívekkel a Németújvárról érkező koporsót. „Férjként, családapaként, orvosként meg tudta valósítani a Krisztusban újjászületett emberi életet, a szent életet” – mondta a megyés püspök az ünnepi szentmisén, mely után a hívek leróhatták tiszteletüket a herceg ereklyéje előtt. Veres András azt is megemlítette: Batthyány-Strattmann László a Köpcsényben (Kittsee) saját vagyonából létrehozott kórházat két schillingért ajánlotta fel az osztrák államnak.

Másnap is nagy számban látogatták a zarándokok a templomot, ahol húsvéthétfőn délután Ternyák Csaba mutatott be szentmisét, amelyen a szombathelyi püspökökkel és a papokkal együtt Paul Iby kismartoni püspök is megjelent. A szentmise után vitték vissza Németújvárra az ereklyéket. Visszatérőben a koporsót szállító autó tiszteletkört tett a herceg kastélyának udvarán. Az ünnep meghittségét emelte, hogy a vasaljai és pinkamindszenti hívek égő gyertyákkal várták a szent orvos Körmendre érkező maradványait. Imádsággal és énekkel kísérték – ugyanúgy, mint 1931. január 27-én, amikor búcsúztak szeretett hercegüktől, aki Bécsben hunyt el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .