Boldog Apor Vilmos-ereklye Rómában

Pápai Lajos győri megyés püspök, aki most ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját, október 15-én a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában mutatta be aranymiséjét. Két nappal később a San Bartolomeo-templomban Boldog Apor Vilmos-ereklyéket adott át a Sant’Egidio közösségnek. Az ünnepélyes igeliturgia során a püspök szólt a templom magyar vonatkozású emlékéről is, hiszen itt őrzik Szent Adalbert püspök ereklyéit is.


Elmélkedésében – többek között – szólt a mártíromságról is. Mint mondta, nem erény, ha valaki bátorságból vállalja a vértanúságot, hiszen bátor az a terrorista is, aki önmagát felrobbantva pusztít el másokat. A püspök hangsúlyozta: a keresztény mártírok szeretetből, mégpedig Jézus és az emberek iránti szeretetből vállalták és vállalják ma is a vértanúságot. Ennek az önfeláldozásnak egyik példája Boldog Apor Vilmos is.

A Szent Bertalan-templom főoltáránál végzett imaliturgia után Pápai Lajos püspök ünnepélyesen elhelyezte a szovjet katonák által lelőtt Boldog Apor Vilmos véres ingdarabját tartalmazó ereklyetartót annál a mellékoltárnál, ahol a kommunizmus mártírjainak állítanak emléket.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .