Bódi Magdolna vértanú emlékezete

A mementó a település régi temetőjében, a vértanú sírja mellett kezdődött közös imádsággal, ahová minden tavasszal zarándokok sokasága érkezik az egyházmegyéből. Idén Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek mutatta be a szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek, az egyházmegye papjai, Szécsi Ferenc helybéli plébános, valamint a szent életű leány boldoggá avatásáért létrehívott alapítvány kuratóriumi elnöke, Seregély István nyugalmazott egri érsek koncelebrálásával. A szentáldozatban az egyházmegye katolikus iskoláiból, Veszprémből, Várpalotáról érkezett diákok, a litéri gyermekek néptánccsoportja, valamint a balatonalmádi ministránsok szolgáltak. A temetőből Márfi érsek vezetésével a dicsőséges rózsafüzért imádkozva átvonultak a vértanúság helyszínére, ahol 2005-ben szobrot állítottak a vértanú tiszteletére. Bódi Magdolna 1945 tavaszán áldozta fel életét, mikor egy tisztességére törő szovjet katona elől menekülve lövések oltották ki az életét.

Márfi Gyula érsek beszámolt arról, hogy Bódi Magdolna boldoggáavatási eljárása jó úton halad. A pár éve megtalált, még Mindszenty József idején készült tanúi jegyzőkönyvek anyagát további adatokkal bővítették, s már elkezdték olasz nyelvre fordítását.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .