Beszéljünk-e a családban az alkoholról

 

Óriási szerepe van a nevelésnek, de még inkább a példának, amit a felnőtt gyermekének mutat. Ha a gyermekek megtanulhatják a felnőttektől, hogy a nehéz élethelyzeteket le lehet győzni anélkül is, hogy valaki alkoholhoz, gyógyszerhez vagy cigarettához nyúlna, valószínűleg később ők sem fogják visszaélésszerűen használni ezeket az „eszközöket”, és nem is válnak szenvedélybeteggé. Szülőként teremtsen gyermekei számára meghitt környezetet, olyat, ahol biztonságban érezhetik és erősnek tudhatják magukat. Csak így képesek megküzdeni a kihívásokkal és szembenézni a konfliktusokkal, ahelyett, hogy megfutamodnának előlük.

 

A megértés, a bizalom, a biztonság és a szeretet a legfontosabb feltételei annak, hogy a gyermek öntudatos és magabiztos emberré fejlődhessen. Az a gyermek, aki szeretetteljes és támogató környezetben nő fel, képessé válik arra, hogy felelősségteljes viszonyt alakítson ki az alkohollal, és védett lehessen a szenvedélybetegségekkel szemben.


 

 

Amit a szülő tesz, az sokkal fontosabb annál, amit mond!

 

Mi történik akkor, ha a példakép egyszer hibázik? Ugye ez néha mindenkivel előfordulhat?

 

Nem mindig egyszerű megfelelni a saját viselkedésünkkel kapcsolatos elvárásoknak sem. Néha nehéz megindokolni, ha apaként vagy anyaként valami olyat teszünk, amiről mi is tudjuk, hogy nincs éppen rendben.

 

Ilyenkor ne hagyja magát elbizonytalanodni! Ha megtörténik a helytelen cselekedet, akkor először ismerje fel, gyermekének pedig ismerje be, hogy hibázott. Ebből a gyermek láthatja, hogy a szüleinek – mint minden normális embernek – vannak erősségei és gyengeségei is. Így teremtődik meg a lehetősége annak, hogy szülő és gyermek között kialakulhasson a valódi párbeszéd. Nem a hibázás és főleg nem annak beismerése veszélyezteti a szülői tekintélyt. Sőt! A hitelesen felvállalt hiba által erősödik a bizalom és a tisztelet.

 

Egyébként is, a gyermekek rémálma a tökéletes szülő.

Folytatjuk…

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
www.kimondhato.hu

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .