Bejárat az Angyal utca felől

Az itt dolgozó orvosokon, ápolónőkön és számtalan más egészségügyi szakemberen kívül az Őrzők Alapítvány is segíti a gyógyulást, többek között a nagyon kemény kezelések ellenére is gyerekbarát környezet kialakításával. Ennek egyik jele éppen az a „Sóhajok hídja is lehetne” keresztfolyosó, amelyen kezelésről kezelésre viszik a kerekes hordágyak a kis betegeket. Ezen a folyosón most, a korábbi, ugyancsak kedves állatfigurák helyett a Jankovics Marcell megálmodta magyar népmesefilmek jelenetei láthatók. Külön öröm, hogy a művész maga is ügyelt arra, hogy a falakon megelevenedő színpompás freskók világa, a falfestmények színvonala megegyezzék a filmekével. Ez a mesevilággá szelídítés egyébként már az érkezés szorongásokkal teli perceiben is segíti a belépő családokat. A klinika parkolója melletti épület hatalmas tűzfalán ugyanis hatalmas – sajnos, itt-ott már pergő, de még gyógyítható – falfestmény integet-vidít, egy zeppelinen röpködő kutyával, rókával, egérrel, mókás rövidnadrágban szálldogáló madarakkal és kedves-csálé meseházakkal.


Azoknak pedig, akik – a gyermekeket kísérő, sokszor még náluk is jobban szorongó felnőttek – komoly lelki megerősítésre vágynak, a figyelmükbe ajánlok egy emléktáblát, a klinika egykori igazgatójáról, Kerpel-Fronius Ödönről, a magyar gyermekgyógyászat legendás alakjáról, aki távoli pécsi kislánykoromban, sok generációs társammal együtt engem is számos betegség torkából kimenekített. Ez az intézmény nem egyházi profilú ugyan, de dolgozói között nagyon sok az Isten közelében élő lélek, aki hiszi, vallja és gyakorolja: „Mert a teljes szeretet kiűzi a félelmet” (1Jn 4,18). Ezt a célt szolgálják – sok egyéb mellett – a nagyon vidám, életigenlő és gyerekbarát belső terek, s a mókás-kedves tűzfalfreskó is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .