Becsületes életre nevelnek


A magyar oktatásügyben most végbemenő változások iskolánkat is érintik. A köznevelési törvény jövőre lép életbe. A törvényeknek természetesen eddig is megfeleltünk, és ezután is így lesz. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a katolikus nevelést gyakoroljuk, a gyerekek keresztény értékrendjét megtartsuk, megerősítsük. Szándékainkat az új törvény erősen támogatja. Ezt nagy örömmel fogadjuk. Alapvetően az értékek középpontba helyezése fontos az új törvényben, tehát első a gyerekek nevelése, biztonsága, felügyeletük és a tisztességes, becsületes életre nevelés. E nagyon fontos nevelési elemek mellett természetesen a színvonalas oktatás is nagy szerepet kap. Ami a tanórán kívüli tevékenységi formákat illeti, a köznevelési törvény vitájakor nagy hullámokat vert egész napos iskola gondolata nálunk egyáltalán nem újdonság. Mi eddig is vigyáztunk azokra a gyerekeinkre, akiknek a szülei dolgoznak. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a gyerekek ne csellengjenek, hanem biztonságos helyen legyenek. Aki különórára jár, versenyszerűen sportol, annak természetesen továbbra is lesz módja ezek gyakorlására. Nálunk tehát szóba se került az, hogy a törvénynek ez a része nem jó. Inkább más iskolákban okozhat ez feszültséget, ahol korábban nem működött a miénkhez hasonló pedagógiai modell. Sok olyan oktatási intézményt ismerünk, ahol a gyerekek délre végeznek a tanórákkal, s utána nem haza, hanem a plázákba mennek vagy az utcán csavarognak.

A Bosco Szent János tanítására építkező módszer azt jelenti, hogy az úgynevezett megelőző szeretettel fordulunk a gyerekeink felé, ahogy ő tette. A róla elnevezett iskolában az ő nevelési elveit érvényesítjük. Úgy gondoljuk, hogy sokkal könnyebb megelőzni bármi rosszat, mint utólag orvosolni. Láthattuk, mi pedig mindennap megtapasztaljuk, hogy Don Bosco módszerei működnek, beváltak.
Nagy öröm számunkra megünnepelni iskolánk alapításának huszadik évfordulóját. Az ünnep alkalmából megmozdult mindenki, akinek valaha is köze volt az iskolánkhoz. Gyönyörű koncertet szerveztünk, és hála Istennek, velünk ünnepel iskolánk alapítója, Verbényi István kanonok úr is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .