„Az önkéntesség lelkületét adjuk át”

 

Jobb önismerethez segít, személyiségfejlesztő hatású, és azt a lelkesítő élményt adja, hogy hatással lehetek a környezetemre: a kerületem vagy akár a városom életén is változtathat, amit csinálok. Azt hiszem, egy fiatal könnyen tűzbe jön, ha ilyen lehetőséget kap. Az önkéntesnapot szervező egri irodát Pont te kellesznek nevezik. Mit fejez ki ez a szlogenszerű elnevezés? – Nemcsak az egri, hanem egy székesfehérvári és egy szombathelyi irodának is Pont te kellesz a neve – egész pontosan Pont te kellesz ifjúsági információs pont, az egrit mi rövidítve Eger Pontnak hívjuk –, mert mindhárom megnyitását a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület által megnyert európai uniós, Új Széchenyi-terves, kétéves TÁMOP-projekt tette lehetővé, amely 2012 júniusában kezdődött, és 2014 februárjában zárul. Pont te kellesz: ezzel az önmeghatározással azt akarjuk kifejezni, hogy minden hozzánk forduló átélheti: van, akinek fontos, aki azért van, hogy őt meghallgassa, és neki akar segíteni. Azt szeretnénk a fiatalokkal megéreztetni, hogy szükség van rájuk, hogy nálunk bizalommal elmondhatják a gondjaikat, mert egészen biztosan nagyon figyelünk mindenre, amit megosztanak velünk. Az Eger Pontot pedig olyan helynek akartuk, ahová bármikor be lehet térni, akár egy kicsit megpihenni, akár beszélgetni, játszani. És ahová a barátokat is el lehet hívni – sokkal otthonosabb, kényelmesebb nálunk lenni, mint parkban vagy büfében, kocsmában.

 

A célcsoportunkba a tizenkét és huszonkilenc év közötti fiatalok tartoznak, az irodánk legfőbb célja az, hogy sokrétű információkkal lássa el őket. Pályaválasztási, mentálhigiénés és párkapcsolati kérdésekben egyaránt fordulhatnak hozzánk tanácsért. Ehhez nem kell feltétlenül az irodába jönniük: online tanácsadó szolgálatunk munkatársainak névtelenül, mailben is kérhetik a segítségét. Az egri irodának három munkatársa van, és a projektben jó néhány külsős szakember – pszichológus, jogász, pedagógus – is részt vesz.

 

Többféle csoportos foglalkozásunk van, a legnépszerűbb a középiskolásoknak tartott pályaválasztási csoportfoglalkozás-sorozat. A konfliktuskezelő csoport szituációs játékok segítségével próbál hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok képesek legyenek feldolgozni a nehézségeiket, oly módon, hogy jobban megismerik önmagukat. Tapasztalatom szerint manapság sok család túl nehéz helyzetben van ahhoz, hogy megfelelő védelmet és iránymutatást tudjon nyújtani a helyüket kereső tiniknek, fiatal felnőtteknek. Kevesebb az idő, kevesebb a meghitt szülő-gyermek kapcsolat. A mi feladatunk sokszor egyszerűen az, hogy hozzásegítsük a fiatalokat problémáik világos megfogalmazásához. A másik pedig, amit szintén nagyon fontosnak és segítőnek érzek: a meghitt légkör, az önfeledt együttlét helyszínét biztosítjuk a számukra. A városi kincskeresőjáték, a közös palacsintasütés és a társasozás mind olyan programjaink, amelyek szabadidejük hasznos eltöltését segítik. Eger belvárosában, az Érsekudvarban, vagyis központi helyen vagyunk, így könnyű megtalálni bennünket. Az Eger Pont közös helyiségben működik a főegyházmegyei ifjúsági irodával. Lehetőséget kaptunk, hogy nagyobb létszámú programjainkhoz az udvarban lévő keresztény ifjúsági klub és galéria nagytermét használjuk, ahol konyhai eszközök is vannak.


 

Milyen önkéntes tevékenységekben vehetnek részt a fiatalok az Önök segítségével?

– Talán már az eddigiekkel is sikerült érzékeltetnem, hogy mi nem csupán konkrét lehetőségek gyakorlati biztosításával foglalkozunk, hanem az önkéntesség lelkületét, kultúráját szeretnénk a fiatalokra átragasztani. Nálunk is önkénteskedhetnek, bekapcsolódhatnak a programjaink szervezésébe és lebonyolításába, és más szervezetekhez is el tudjuk őket irányítani. A lényeg az, hogy átéljék, mit jelent másokért tenni, például beteg gyerekeknek énekelni-zenélni vagy időseket segíteni, türelmesen meghallgatni.

Az önkéntesnap előadásainak, kerekasztal-beszélgetéseinek gondolataiból mi ragadta meg legerősebben?

– Nagy élmény volt, hogy az utolsó kerekasztal-beszélgetés után senki sem sietett a vendégeink közül, hanem szívesen maradtak még, és rengetegen hozzászóltak a témához, megosztották a többiekkel a tapasztalataikat, sokszor vallomásszerűen. Mély dolgok jöttek elő. Megható volt érzékelni, hogy a közösségbe kerülés sokak számára milyen mélyreható átalakulást jelent, hogy jó néhány tanácstalan, helyét kereső fiatalnak irányt tudtunk mutatni az elmúlt másfél évben.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .