Az Isteni Irgalmasság III. Világkongresszusa

Először Rómában tartottak világkongresszust az isteni irgalmasságról, 2008. április 2. és 6. között. A találkozót Szent II. János Pál pápa sugalmazta, ezért a kongresszus kezdőnapját halálának harmadik évfordulójára tették. Tőle idézem e néhány gondolatot:

„Elérkezett az óra, amikor az isteni irgalmasságnak be kell töltenie a szíveket reménnyel, és egy új civilizáció szikrájává kell válnia, ez a szeretet civilizációja.”

„Az isteni irgalmasságon kívül nincs más remény az ember számára.”

„A gonoszságnak egyetlen dolog tud határt szabni végső soron, és ez az isteni irgalmasság.”

„A világnak óriási szüksége van arra, hogy megértse és elfogadja az isteni irgalmasságot.”

Az első világkongresszus (World Apostolic Congress On Mercy – WACOM) helyszíne a lateráni bazilika volt.

A második világkongresszusnak Krakkó-Łagiewniki adott helyet 2011. október 1. és 5. között. Jézus itt a Fausztina nővérnek adott magán kinyilatkoztatáson keresztül juttatta el hozzánk üzenetét, az öröktől fogva létező, most mégis mindennél időszerűbb isteni igazságot, azt, hogy Ő irgalmas.


A két világkongresszus között eltelt időszakban és azóta is valamennyi kontinensen, számos országban tartottak kongresszusokat és konferenciákat, válaszolva Szent II. János Pál 2002 augusztusában az egyetemes egyházhoz intézett felhívására: „Az irgalmas szeretet üzenetét újult erővel kell megszólaltatnunk.”

Magyarországon 2009 óta Erdő Péter bíboros érsek védnöksége alatt és Katona István püspök vezetésével minden évben országos irgalmasságkonferenciákon hallhattunk tanításokat, tanúságtételeket, és ünnepelhettük szentmisében és imában Isten felfoghatatlan irgalmasságát. Idén a konferenciákat „elindító” II. János Pál pápa szentté avatása tett koronát a konferenciasorozatra, melyet október elején egy Krakkó-Łagiewnikibe induló irgalmasságzarándoklattal szeretnénk folytatni.

A világkongresszusok elnöke és spirituális vezetője Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke, a rendezvények főtitkára pedig Patrice Chocholski, akit 2013 szeptemberében Ars plébánosának is kineveztek. Viennay Szent János nyomában járva az arsi templom így az isteni irgalmasság szentélyévé vált.

Az augusztus 15. és 19. között tartandó III. világkongresszus helyszíne – most először – egy Európán kívüli város, Bogota lesz, Kolumbia fővárosa. A találkozó témája: Az irgalmasság, a szó és a misszió – új tavaszt az egyházba! A kongresszus házigazdái a Kolumbiai Katolikus Püspöki Konferencia, a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) és a WACOM.

Az idei világkongresszus szerkezete hasonló lesz az előző kettőéhez: öt napon keresztül délelőttönként előadások és tanúságtételek hangzanak majd el, délután műhelymunka és misszió lesz a plébániákon, este pedig fesztivált tartanak az irgalmasság megünneplésére. Mindezeket szentmisék és közös imádság teszi majd teljessé.

Tavaly október óta egy kilenc hónapos nagykilenced készít elő lélekben is a találkozóra, mely a Szent Ignác-i szemlélődő igeolvasás, a lectio divina módszerével hangolja rá a résztvevőket a világkongresszus tervezett témáira.

Az első alkalommal, Rómában egy harmincfős magyar delegáció képviselte hazánkat Katona István püspök vezetésével. A második világkongresszuson, Krakkóban már száznál is többen vehettünk részt. A Benyus család szép tanúságtétellel, dallal és hangszeres előadással mutatta meg Isten irgalmasságát a családok iránt.

A III. világkongresszus helyszíne csak nagy utazással érhető el. Schönborn bíboros meghívásának köszönhetően az irgalmasság európai koordinátoraként Csillag Éva (e sorok írója) és férje, Csillag Péter készül részt venni az eseményen. Imádságunkban elvisszük a távoli földrészre magyar hazánkat, az irgalmasság után kiáltó helyzeteket és az irgalmasság hiányától megsebzett szíveket. Mi is kérjük a kedves testvérek imáját, hogy nyitott szívvel tudjuk elhinni és befogadni Isten végtelen irgalmasságát, s hogy azután majd valóra váltsuk azt a küldetést, amellyel a Feltámadott Jézus küld mindenkihez, aki Őt átölelni szeretné: „Menj és mondd el testvéreidnek, amit láttál és hallottál tőlem Bogotában!”

Ferenc pápa képviseletében Francisco Javier Errázuriz Ossa, Santiago de Chile emeritus érseke lesz jelen az Isteni Irgalmasság III. Világkongresszusán.

A világkongresszus előkészítésével megbízott Julio Hernando García püspök kijelentette: „Az isteni irgalmasság rendkívül jelentős lesz az egyház missziós erejében. (…) Misszió nélkül meghal az egyház. A keresztény közösségek missziós lendülete csak úgy lehetséges, ha személyesen megtapasztalták az Irgalmasságot. Ez a személyes és pasztorális megtérés az egyház jövőjének kulcsa. Az irgalmasság azt jelenti: nem várunk másokra, hogy hozzánk lépjenek, hanem mi keressük meg őket, akár ajtótól ajtóig, hogy elvigyük hozzájuk Isten irgalmasságának üzenetét.”

Kérjük az Úti Boldogasszonyt, a kongresszus kezdő napján ünnepelt Nagyboldogasszonyt, Latin-Amerika patrónáját, a Guadalupei Szűzanyát, hogy segítsen befogadni és továbbadni Isten irgalmasságát úgy, ahogyan Ő, a názáreti Szűz tette.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .