Az Európa Tanács döntése az eutanázia ellen

Az alapelvet élénk vita után fogadták el, amelyet az 1859. számú határozattal kapcsolatban folytattak le. Ez a betegek emberi méltóságát és jogait védi azzal a célkitűzéssel, hogy ösztönözzék az államokat a betegek akaratának figyelembevételére. A tanács döntésének értelmében az eutanáziát, illetve az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot mindig tiltani kell.

A Bíró László családreferens püspök vezette magyarországi Életvédő Fórum február 17-i ülésén a hazai életvédő szervezetek üdvözölték a negyvenhét országra vonatkozó, az emberi jogokkal kapcsolatos irányelveket megfogalmazó ET-határozatot. Az életvédők szerint ezzel újabb lépés történt az élet abszolút értékének elismerése felé.

Az Európa Tanács arra hívja azokat az államokat, amelyek törvénykezése még hiányos e téren, hogy hozzanak létre egy tervet, amelynek segítségével előírásaikat összehangolják az európai szerv által meghatározott alapelvekkel. Egyben az államok tájékoztassák a döntésről a közvéleményt, illetve az egészségügyi és jogi szakembereket.

Ez a harmadik alkalom, hogy Strasbourgban az élet védelmére hozott döntés született. 2010-ben az Európa Tanács határozatot hozott az orvosok és egészségügyi dolgozók lelkiismereti szabadságának megerősítéséről. Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig a múlt évben döntött arról, hogy nem létezik jog az eutanáziára, ugyanis nincs alapja az emberi jogokra vonatkozó egyezményben.

Nagyon nagy jelentősége van az eutanáziával kapcsolatban hozott döntésnek – nyilatkozta Aldo Giordano prelátus, az Apostoli Szentszék Európa Tanács melletti állandó megfigyelője. Köszönetét fejezte ki a parlamenti képviselők bátor tevékenységéért, különösen is az Európai Néppárt Luca Volonté által vezetett csoportjának, amely a meghatározó törvényjavaslatot bemutatta, és egyoldalas szöveget állított össze az élet és méltósága védelmében.

Egy másik fontos részlet, hogy egy parlamenti csoportnak sikerült bevezetnie a törvényszövegbe a következő szempontot: „kétség esetén a döntésnek mindig az érdekelt fél életét kell védenie”. Évszázados bölcsesség húzódik ennek az alapelvnek a hátterében. Most már van remény arra, hogy e döntés szövegét figyelembe veszik európai és nemzeti szinten is a törvénykezésnek ezen a területén. A határozat új jelként értelmezhető, amely szerint szót nyer egy olyan Európa, amely vissza akarja adni az élet és a halál végtelen misztériumának értelmét. Továbbá meg akarja erősíteni, hogy az életnek van értéke, amely nem a mi önkényes döntésünktől függ. Úgy tűnik, Európa belefáradt abba a kultúrába, amely dominánsnak hiszi magát, és az élet megvetését igyekszik a szabadság hamis ideológiája mögé rejteni – írta a L’Osservatore Romano vatikáni napilap helyszíni tudósítója.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .