A keresztre feszítés itáliai festményeken

 

 A Magdolna-oltár mestere: Krisztus a kereszten

Az előző feszület formája köszön vissza egy korábbi, 1280 körüli táblán, amely eredetileg egy diptichon oldaltáblája lehetett. Az úgynevezett Magdolna-oltár mesterének festményén nemcsak a szenvedő Krisztust láthatjuk, hanem Máriát, Szent Jánost és öt angyalt is. Közülük kettő a kereszt felett a Megváltó kínszenvedése és halála miatt gyászol, három pedig a Krisztus sebeiből kiömlő vért fogja fel egy-egy kehelyben. Ez a mozzanat segíti a kutatót abban, hogy a tábla készítési idejét pontosabban is meghatározhassa. A corpus christi ünnepet IV. Orbán pápa alapította 1264-ben. A tábla erre az ünnepre utal, ezért semmiképpen sem készülhetett 1264 előtt.

A két tábla esetén megfigyelhető azonosságok (a szenvedő Krisztus ábrázolása, az egymásra helyezett lábak, a test tengelyből való kimozdulása) határozzák meg majd a későbbi korok művészetét – érdemes ennek ismeretében tekinteni Allegretti Nuzi pár évtizeddel később, az 1340-es években festett táblájára is.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .