Az Esztergomi Keresztény Múzeum kincsei

Legutóbb egy olyan párhuzammal kezdtünk, ami most is megállná a helyét: legyőzött tisztelgése a győzedelmeskedő előtt. Velázquez a Breda átadásánál szimmetrikus kompozíciót alkalmazott, a gesztusok, a testbeszéd segít azonosítani a két felet. A pistoiai Giacinto Gimignani (1611-1681) vásznán a híres római hadvezért, Scipiót egy fa előtti trónusra ültette, köré római katonákat helyezett. Az alá-fölé rendeltséget nemcsak a magasságbeli különbséggel, hanem kézmozdulatokkal is érezteti festőnk. Scipio és katonatársa egyrészt a hadvezér lábai elé tett kincsekre, másrészt az elébe vitetett hajadon leányzóra mutat. A háttérben a pun háborúkban elpusztult, majd a rómaiak által újraalapított Karthágó városfalait láthatjuk …

A győztes csatákat pompás diadalmenetekkel ünnepelték meg Rómában. A szerzeményezett rabszolgák, kincsekkel megrakott kocsik tájékoztatták a lakosságot a gazdasági haszonról, mindeközben gyönyörködhettek a menetelő légiók által nyújtott katonai ceremóniában is. Egy tizennyolcadik századi osztrák festő legalábbis ekként képzelte el Pompeius diadalmenetét. Ennek párdarabja a véresebb előzményeket (vagy inkább a jövőt) vetíti elénk: a bátor rómaiak és a barbár germánok harcát. Ám ne feledjük: a harcoknak demográfiai haszna is volt. Elegendő csak a szabin nők elrablására gondolni. Segítségül pedig Hendrik van Balen (1575-1632) antwerpeni flamand festőt hívhatjuk. Igaz, szerinte a nők annyira nem is ellenkeztek, legfeljebb drámai hatást kiváltva integettek kezeikkel … Végezetül békésebb témák az istentisztelet köréből, hiszen a diadalt követően az istenek is kikérték az őket megillető részt. Caucig (1762-1828) jelenleg a palota folyosóján elhelyezett festményein egy pogány áldozatnak, illetve Odüsszeusz Nauszika homéroszi történetének lehetünk részesei. Ugyancsak Simor műtárgyvásárlásaiból került a múzeumba egy tizenhetedik századi német festő alkotása is, Démétér-Ceres istennő képe. Ceres a gabona istennője volt, azé a (sokszor Afrikából származó) gabonáé, ami nemcsak a lakosság, hanem a légiók élelmezését is biztosította.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .