Az Élet megjelent (1Jn 1,2)

Jézus teljesen nyilvánvalóan csodákat tett. Ezt még a halálos ellenségei sem tagadták (vö. Mk 3,22). Jézus a zsidóság legszentebb szertartását, a húsvéti vacsorát önmagára vonatkoztatta: „Ez a pászka csak előképe és árnyéka az igazi szabadulásnak, az igazi húsvétnak, amely majd az én halálom által fog megtörténni. Általam egy új szövetség születik most” (vö. Mk 14,22–24). Kaifás ezt kérdezte Krisztustól: „Te vagy-e a Messiás, az Áldottnak a Fia?” Jézus tudta, hogy ha erre a kérdésre igent mond, akkor megölik őt. Erre a válaszára Jézus az életét tette fel: „Magad mondtad. Látni fogjátok az Emberfiát, amint eljön az ég felhőin…” (Mk 14,61–62)


Jézus nem úgy élt és cselekedett, mint egy egyszerű ember, mint egy a vallásalapítók közül. Krisztus feltámadása igazolta messiási istenfiúi öntudatát. Az apostolok nem várták Jézus feltámadását. Az emmauszi tanítványok minél hamarabb haza akartak térni, mindent el akartak felejteni. Péter újra elkezdett halászni. A zsidóság és a környező görög kultúra világképében sem szerepelt egy olyan képzet, hogy egy földi, emberi lény meghal és feltámad. Amikor Pál apostol Athénben beszél erről, kinevetik: „Erről majd máskor meghallgatunk téged” (Csel 17,32). A megrettent tanítványok nagypéntek után néhány nappal mégis újra ott vannak az életveszélyes Jeruzsálemben, és boldogan hirdetik, hogy Krisztus él, ő Úr és Messiás, mi találkoztunk vele.

A két esemény között, a nagypéntek sötétsége és a boldog húsvéti örömhírhirdetés között valaminek történnie kellett. A tanítványok találkoztak a Feltámadottal, megtapasztalták az ő húsvéti győzelmét. Isten elpusztíthatatlan élete jelent meg Krisztusban (1Jn 1,2), legyőzte a bűnt és a halált, és felragyogtatta nekünk az életet. A húsvét arra is tanít, hogy életünk mélypontjain, nagypéntekjein is ott van rejtetten a feltámadás fénye, Isten bűnt és halált legyőző szeretete.

Aki ezt a Titkot átéli, befogadja, annak a szíve megtelik húsvét fényével és örömével. Az futni fog, mint a tanítványok, boldogan a megnyílt sír felé. Annak az élete Isten örök fényessége felé tart. Ezt a húsvéti fényt és örömet kívánom minden kedves olvasónak!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .