Az egyház mosolygós arca Esztergomban

2005-ben készült el a bazilika díszkivilágítása, majd 2006-ban felújították a harangtornyot. A bazilika felszentelésének 150. évfordulójára átadták a nagyszeminárium megújult épületét is. Közel hárommilliárd forint felhasználásával elkészült a legmodernebb XXI. századi technikával felszerelt, akár nyolcszáz fő befogadására is alkalmas Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ.

Az intézmény több nagyszabású rendezvénynek adott már helyet. Idén januárban itt rendezték meg a Hittani Kongregáció püspöki konferenciáját, júliusban pedig itt tartják majd a piarista rend tartományi vezetőinek világtalálkozóját is. A központ részét képezi a Szent Adalbert étterem, amely esküvők és rendezvények kitűnő helyszíne, a hétköznapokon pedig magas színvonalú önkiszolgáló étteremként működik. Jó idő esetén a díszkertben lévő panorámás terasz kerti partik, kisebb fogadások ideális helyszíne. Az intézményhez tartozik a háromcsillagos, hetven férőhelyes Szent Adalbert Hotel, valamint egy hatvanágyas zarándokszállás is, amely 2014-ben több mint ezeregyszáz vendéget fogadott. Napjainkban egyre elterjedtebb a vallási turizmus, zarándokutak jönnek létre vagy bővülnek. A befelé fordulás, a lecsendesedés iránti vágy nemcsak a vallásos emberek útkeresésére jellemző. A zarándoklat mindenki számára jó lehetőséget kínál arra, hogy a természet és az elmélyülés összhangja révén lelkileg feltöltődhessen. Esztergom kiinduló állomása a közép-európai Mária-út magyarországi, Esztergom és Máriagyűd közötti szakaszának. A zarándokok számára kialakított szállás kedvezményes fekvőhelyet és étkezési lehetőséget biztosít akár háromszáz fő számára is. Az ideérkezők rendelkezésére áll az éjjel-nappal nyitva tartó, megfelelő riasztó- és kamerarendszerrel felszerelt kápolna, valamint a recepciószolgálat is.


2007 és 2010 között újult meg a főszékesegyház alatt húzódó háromezer-hétszáz négyzetméteres pincerendszer. Ennek megóvására és idegenforgalmi hasznosítására a Prímás Pince Turisztikai és Bor kulturális Központ létrehozása biztosított lehetőséget. A pince ad otthont a Duna és a Garam határ menti regionális társulás első turisztikai látogatóközpontjának, amely a bazilika felől egy különleges, 2010-ben az év felvonója díját elnyert panorámaliften keresztül is megközelíthető. A Prímás Pince és a Szent Adalbert Központ két, egymástól független szervezet, amelyek összefogásuknak köszönhetően képesek teljes körűen kielégíteni az idelátogatók igényeit, és kölcsönösen kihasználni a másik szervezet működéséből adódó lehetőségeket.

A Borvidékek Alagútjában kapott helyet a Kárpát-medencei borvidékeket bemutató, ingyenesen látogatható szőlészeti és borászati kiállítás, ahol a látogatók a hagyományos borkultúra történetéről, valamint a bor és az egyház kapcsolatáról tájékozódhatnak. Az építészeti szempontból is kuriózumnak számító, tizenkét boltív alatt elhelyezkedő grandiózus belső térben a mai magyar és határon túli borvidékek mutatkoznak be: múltjukat, hagyományos szőlőfajtáikat és boraikat ismerheti meg az idelátogató. A kulináris élvezetekre nyitott turista számára akár egyedi igényekhez igazított kóstolók és borvacsorák is rendezhetők. A pince minőségi borozóként is megállja helyét azok számára, akik kötetlenebb módon szeretnék felfedezni a hazai borkínálat nagyjait. A hely egyik különlegessége a kávéautomatákhoz hasonlóan működő önkiszolgáló borautomata-készülék, amely mindenki számára baráti áron kínálja e nemes ital különböző fajtáit.

A Prímás Pince étterme kitűnő minőségű magyar alapanyagokból készült ételeivel sikeresen ötvözi a nemzeti hagyományokat a modern gasztronómia elemeivel.

A Szent Adalbert Központ és a Prímás Pince céljai közösek: megmutatni az egyház mosolygós arcát az élet minden területén, hogy a gasztronómiai örömök mellett helyet kapjon a spiritualitás is. A lélek, a szellem és a test egyaránt feltöltődhet a bor, a turizmus és a krisztusi evangélium e sajátos találkozásakor.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .