Az angyalokról

 

A vecsernyében az első lítiai sztihira ezt az összefoglalást nyújtja a lelkileg nyitott angyaltisztelőknek: „Szellemi erők fővezérei, kik szüntelenül Isten trónusa előtt álltok, imádkozzatok Urunkhoz, ajándékozzon a világnak békességet és lelkünknek gazdag kegyelmet.” Tekintsük át ennek gondolatait!

 

Szellemi erők az angyalok. Az egyetemes egyház tanítása szerint tisztán szellemi teremtmények. Ez azt jelenti, hogy van értelmük és szabad akaratuk, de testük nincs. Szárnnyal is csupán azért ábrázolják őket, hogy a küldetésüket hangsúlyozzák. Isten szolgái ők, akik „odafentről” hozzák az isteni tanításokat.


 

 

Az angyalok szüntelenül imádkoznak. Már az ószövetségi Szentírás egyértelműen tanúsítja ezt. Izajás próféta látomásában olvashatjuk, hogy az Úr mennyei trónusa körül lebegő angyalok harsány hangon folyamatosan azt zengik: „Szent, szent, szent a Seregek Ura, teljes az ég és a föld az ő dicsőségével” (Iz 6,3). S ez az ének a keresztény liturgiába is bekerült, mind Keleten, mind Nyugaton. Az angyalok nem is tehetnek mást, nem is akarnak mást tenni, mint imádkozni, Istent dicsőíteni. Ők teljesen „átlátják” ennek nagyszerűségét. Őket semmi sem korlátozza ebben. Mivel nincs testük, teljes lényüket bele tudják adni minden megnyilvánulásukba. Így az imádságba is.

 

Az angyaloktól közbenjárást kérhetünk: „Imádkozzatok Urunkhoz.” Nemcsak Istent dicsőítik ők, hanem az embereket is szolgálják. Ennek legközvetlenebb tapasztalata az őrangyalok tevékenysége. Mennyei Atyánk minden gyermeke mellé rendelt őrangyalt, akivel érdemes intenzív kapcsolatban lennünk, mert igenis, segítségünkre van. Persze, a kezünket nem tudja megfogni, ámde annál inkább tudja a jót sugalmazni nekünk. Imáságunkat pedig meg tudja tisztítani, hogy az igazán Istenhez méltó legyen.

 

A világnak békességet kérünk az angyalok közbenjárása révén. Talán azért vesz bennünket körül annyi békétlenség (a családi kapcsolatoktól kezdve nemzetközi szintig), mert nem fordítunk elég gondot arra, hogy ezért is kérjük az angyalok közbenjárását… Pedig ha megtesszük, magunknak is gazdag kegyelmet nyerünk! Ne legyünk hát restek az angyalok tiszteletében!

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .