Átadták a Magyar Örökség-díjakat

Az ötvenötödik alkalommal megtartott ünnepségen az oklevelet és az aranyjelvényt kulturális műsor keretében vehették át a díjazottak. A neves személyiségekből álló bírálóbizottság évente négy alkalommal tanácskozik. Az állampolgároktól beérkezett javaslatok alapján döntik el, hogy mely személy, együttes, intézmény, teljesítmény érdemes arra, hogy nevét megőrizze az „Aranykönyv”

A javaslatok alapján ezúttal Magyar Örökség kitüntető címet kapott Nyisztor Ilona csángó magyar kultúrát közvetítő művészete, a Supka Géza által nyolcvan éve útjára indított Ünnepi Könyvhét, Dunapataj 1919-es hőseinek vértanúsága, Szabó Lőrinc költészete, Miskolczy Dezső magyar tudományt Erdélyben fenntartó törekvése, Czigány György sokoldalú kulturális tevékenysége, valamint Csontváry Kosztka Tivadar egyedülálló festészete.
Laudációt mondott Kobzos Kiss Tamás előadóművész, Lator László költő, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Benkő Samu művelődéstörténész, Kalász Márton költő és Sárkány József művészettörténész. Az ünnepségen Nyisztor Ilona és a pusztinai gyerekek előadásában csángó népdalok hangzottak el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .