Árnyékos idők

John Crowley ötödik nagyjátékfilmjében egy fiatal ír lány útját követhetjük nyomon, aki egy jobb élet reményéért odahagyja édesanyját, nővérét és kissé magalázó munkáját. Eilis (Saoirse Ronan) okos és érzékeny, nincs sem bizonyítási, sem kitörési kényszere, egyszerűen többre vágyik, mint amit kissé poros szülővárosa nyújtani tud neki. Brooklynban a helyi katolikus pap veszi szárnyai alá, az eleinte rémisztően idegen, új világ pedig lassan megszeretteti magát, mégpedig szerelemmel: Eilis meg­ismeri egy olasz bevándorló család fiát. A frissen kiélvezett boldogságnak azonban véget vet egy tragikus hír, és a lánynak csomagolnia kell. S a szülőföld másodszor már nem engedi el olyan könnyen.
Colm Tóibín alapregényének hangvételét Nick Hornby kissé súlytalanította az átdolgozás során, így az emigráció és hazatérés dilemmája nem nehezedik tragikus erővel a nézőre. Hősünknek azonban még sincs könnyű dolga: átmenetinek szánt otthon tartózkodása során végre képzettségének megfelelő munkát ajánlanak neki, édesanyja közelében lehet, sőt egy udvarló is feltűnik a láthatáron. Eilis viszont már szűknek érzi e kereteket az után, hogy megízlelte a lehetőségeknek azt a tárházát, mely a tengerentúlon várta. Saoirse Ronan finom gesztusokkal teszi összetetté figuráját, alakítása a szép kiállítású film talán legnagyobb értéke. Felruházhatná Eilist feminista vonásokkal, ábrázolhatná megriadt, majd törtető jellemként, érzékeny szerepformálása azonban távol áll minden leegyszerűsítéstől. Crowley pedig visszafogott stílusérzékkel rendez, túlzó hangsúlyok nélkül megmutatva egy jellegzetes ír sorsot a XX. századból.
Lángoló Közel-Kelet ide, uniós migránsválság oda, a Brooklyn főként arra a sajátos közép-európai exodusra reflektál, melynek során hazánkat is ezrek hagyják el. Akadékoskodó főnök, lehetetlen lakáshelyzet vagy a mindenütt hódító ostoba provincializmus elől menekülve honfitársaink is idegenek maradnak új hazájukban. Jelenkori diaszpóraként párhuzamos mi­ni­tár­sa­dal­mak­ba szerveződnek, ám hiába dolgoznak vakulásig, azok a bizonyos lehetőségek lassan lezárulnak előttük. Árnyékos időket élünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .