Árnyékoljunk növényekkel!

Kerti lugason vagy pergolán gyorsan növő zöld függönyünk lesz, ha vadszőlőt, loncot (Lonicera), iszalagot (Clematis) vagy görögtekercset (Periploca) ültetünk. Ez utóbbit neveljük dézsában, mert a kerti talajba ültetve kellemetlenül képes elszaporodni, sarjadzani. Ajánlható a kivi is, amely nemcsak finom gyümölcsöt terem, de kiváló árnyékadó is. (Huszonnégy óra leforgása alatt csaknem egyméteres hajtást képes hozni!) A felsorolt növények konténerben kaphatók a kertészetekben, nekünk csupán a talajt kell előkészítenünk számukra. Ássunk 30 x 30 centiméter mély és ugyanilyen széles gödröket, aljukra szórjunk néhány maréknyi érett trágyát, és keverjük el ugyanennyi kiásott földdel.


Az ültetési távolság vadszőlő, iszalag és görögtekercs esetében ötven centiméter legyen, a kivitöveket egy-másfél méterre ültessük egymástól. Ezután már csak a rendszeres locsolás és a hajtások rögzítése a dolgunk.

Erkélyládába, virágrácsra sokféle kúszó növekedésû növényt és virágot választhatunk. Néhány tipp: szagos bükköny, virágbab, sarkantyúka. De nevelhetünk az erkélyen dézsában málnát, tüskétlen fekete szedret vagy akár vadkomlót is. (Ez utóbbira legkönnyebben egy erdei kirándulás során tehetünk szert. Tobozszerû őszi termései is igen dekoratívak!) Magvetés, illetve a vásárolt palánták elültetése előtt cseréljük ki a balkonláda földjét sok humuszt vagy érett komposztot tartalmazó földkeverékre. Mivel a növekedéshez a ládában kevés föld áll rendelkezésre, a tápanyagot pótolnunk kell. A rendszeres reggeli-esti öntözés mellett hetente egyszer tápoldatot (például Wuxalt, Volldüngert) is keverjünk a locsolóvízhez.

Mire futtassuk? Általában elegendő, ha vékony drótot vagy spárgát húzunk ki, amelyet a lodzsa mennyezetéhez rögzítünk. Nyitott erkély esetében egy stabil fakeret vagy virágrács felállítása szükséges.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .