Ánizs és zamatos turbolya


Gyógyászati értékei
Az ánizs étvágyjavító, vizelethajtó, vértisztító, nyálkaoldó, izzasztó, idegerősítő hatásán túl gyomor- és epebántalmak ellen is gyógyítónak bizonyult. Az ánizsmagból forrázott tea fogyasztása elősegíti a tejképződést – vallották a szoptató anyák. A népi gyógyászatban régen még hajtetű és egyéb férgek elűzőjeként is hatásosnak bizonyult.
Az ánizs magja nyolcvan–kilencven százaléknyi illóolajat, tíz–harminc százalék zsíros olajat, valamint fehérjét és cukrot tartalmaz.

Zamatos turbolya

A petrezselyemmel és a sárgarépával való rokonság a turbolya (Anthriscus cerefolium) levelein látható leginkább. Vékony, törékeny szár mentén fejlődik a fűzöld, enyhén ánizsos illatú lombozat. Úton-útfélen előfordul, és a házikertekbe is belopózott. Már kora tavasszal, hóolvadás után kihajt, apró fehér virágai pedig harminc – hatvan centiméteres száron jelennek meg májustól augusztusig. Konyhai felhasználásra a zsenge leveleket kell leszedni, amelyekkel levesek, mártások, saláták ízesíthetők. Kitűnő íze lesz a tojásrántottának, ha friss turbolyával szórjuk meg!Gyógyhatásai

Teája alkalmas a tavaszi fáradtság leküzdésére. Enyhe vízhajtó és vértisztító hatása van, és javítja az anyagcserét, a vérkeringést. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, karotint, vasat és magnéziumot. Inkább frissen, mint főzve fogyasszuk!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .