Alternatív egyházi megoldás

Fotó: Esztergomi Szent Péter és Pál Plébánia

 

Harmai Gábor plébános az esztergom-belvárosi plébánián a halottak hamvainak szent helyen történő méltó elhelyezésében kíván segíteni a gyászolóknak. Az újszerű lehetőséggel akár a távolabb lakó, például budapesti gyászolók is élhetnek.
Mivel az utóbbi évtizedekben – anyagi vagy más megfontolásokból – nagyon sokan hazavitték elhunyt szeretteik hamvait, vagy esetleg a természetben szórták szét azokat, ezért Harmai Gábor kialakított a templomban egy olyan helyet, ahol átmenetileg vagy végleg elhelyezhetők az elhunyt hozzátartozók urnái, úgy, hogy azonosíthatók maradnak.
A lehetőség, amellyel akár az Esztergomtól távolabbi településen élő, például budapesti gyászolók is élhetnek, a hamvak természetben való szétszórásának méltó alternatívája.
Sok gyászoló a saját hamvaival együtt kívánja korábban eltávozott halottját végső nyugvóhelyre temettetni. A közös urnaszekrény erre is lehetőséget biztosít. Így nem kell a hamvakat otthon őrizni, ami a gyász feldolgozását is akadályozhatja.
Az urnák méltó és szent helyen való elhelyezése a nehezebb anyagi helyzetben élő gyászolók számára is segítséget jelenthet. A plébánia huszonötezer forintért végleges elhelyezést kínál, és a későbbiekben sem kell sírhelyet megváltani, ami gyakran jelentős összegbe kerül.
Harmai Gábor arról is beszámolt, hogy minden hónap utolsó vasárnapján az este hét órakor kezdődő szentmisét az elhunytakért mutatják be a plébániatemplomban.
A kezdeményezés teljes összhangban van a Hittani Kongregáció tavaly ősszel, halottak napja előtt kiadott Ad resurgendum cum Christo (Hogy feltámadjunk Krisztussal) kezdetű dokumentumával, amely hangsúlyozza: az Egyház nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, és azok természetben való szétszórását sem.
A hívek fiatalabb nemzedéke talán már azzal sincs tisztában, hogy 1963-ig, a II. vatikáni zsinat döntéséig az Egyház még a hamvasztást sem engedélyezte, ragaszkodott a hagyományos, koporsós temetéshez. A döntés után azonban egyre inkább elterjedt az urnatemető, illetve a hamvak szórása az úgynevezett osszáriumokban. A Hittani Kongregáció tavalyi dokumentuma hangsúlyozza, a halottakat temetőben vagy más felszentelt helyen, méltó módon kell elhelyezni.
Sokszor megesik, hogy egy-két évtized után, amikor esetleg már a hamvakat őrző hozzátartozó is elhalálozik, a rokonok méltatlanul kezelik az urnákat, pedig a keresztények a kezdetektől fogva kívánták, hogy halottaikat imádság és emlékezet övezze, sírjaik az ima és az emlékezés helyeivé váljanak. A hamvak szent helyen való őrzése tehát attól a veszélytől is megóv mindnyájunkat, hogy megfeledkezzünk a halottainkért mondott imáról.
Az urnáknak az esztergomi Szent Péter és Pál-templomban történő elhelyezésével kapcsolatban tájékoztatást kaphatnak a 2500 Esztergom, IV. Béla király utca 3. címen, a 06/33-898-124-es telefonszámon, illetve a sztpeterespal@egomnet.hu e-mail-címen. További tudnivalókat a plébánia honlapján találnak:belvarosiesztergom.hu.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .