Állami kitüntetésben részesült Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius

A kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át december 4-én, hétfőn az Országházban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Semjén Zsolt búcsúlátogatáson fogadta Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust az Országházban. A Szentszék nagykövete 2011-ben megkezdett diplomáciai szolgálatának befejeztével rövidesen elhagyja budapesti állomáshelyét. Ez alkalomból a magyar kormányfő helyettese átnyújtotta a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, amelyet Áder János köztársasági elnök adományozott a szentszéki diplomatának. Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a nunciusnak a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatának erősítése érdekében végzett munkájáért. A kormányfő helyettese kiemelte, Alberto Bottari de Castello működésének legjelentősebb állomásaként tekint arra, hogy 2013-ban aláírhatták a Szentszék és Magyarország közötti megállapodás módosítását. „A leköszönő diplomata méltatta Magyarországnak az üldözött keresztények védelmében tett erőfeszítéseit, külön kiemelve hazánk keresztény értékek melletti kiállását” – fogalmazott Havasi Bertalan. A találkozón részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint a nunciatúra diplomatái.
Alberto Bottari de Castello 1942-ben született az északkelet-olaszországi Montebellunában. 1966-ban szentelték pappá. Rómában kánonjogi tanulmányokat folytatott, és elvégezte a vatikáni diplomataakadémiát. 1973-ban kánonjogból doktorált, ezt követően állt szentszéki diplomáciai szolgálatba. Ecuadorban, Szíriában, Zairében (ma Kongói Demokratikus Köztársaság), majd az Amerikai Egyesült Államokban teljesített külmissziót. 1987-ben kérte, hogy misszionáriusi szolgálatra osszák be: Kamerunban a XXIII. János pápáról nevezett kisszeminárium rektora lett. Több mint egy évtized elteltével tért vissza a diplomáciai szolgálatba. 1999-ben II. János Pál pápa Foratiana címzetes érsekévé és Libéria pápai nunciusává nevezte ki, s egyúttal megbízta a Szentszék képviseletével Gambiában, Guineában és Sierra Leonéban. 2000. január 6-án – Erdő Péterrel és Veres Andrással együtt – szentelte püspökké II. János Pál pápa a római Szent Péter-bazilikában. 2005. április 1-jén áthelyezték a tokiói nunciatúra élére. 2007-ben új érseki címet kapott, XVI. Benedek pápa az Oderzo címzetes érseke címet adományozta neki. 2011. június 6-án a pápa magyarországi szentszéki nagykövetnek nevezte ki.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .