Állami kitüntetés

 Eberhard Borghoff

1981 óta az iskola testvériskolai kapcsolatokat ápol a pannonhalmi bencés gimnáziummal. Magyarországon a létező szocializmus idején létrejött és azóta is folyamatosan ápolt együttműködés annak idején a vasfüggöny egyik hajszálrepedését jelentette. Az együttműködés német kezdeményezője és koordinátora Borghoff volt.

Ő és diákcsapata 1981-ben érkezett első alkalommal Pannonhalmára, hogy a két apátság iskolái között testvérkapcsolatot hozzanak létre, s hogy bepillantást nyerjenek a szocialista rendszerben élő társaik életébe, az együttműködés és a segítségnyújtás lehetőségeit megtalálják. 1982-ben került sor a viszontlátogatásra Várszegi Asztrik vezetésével: a találkozóhely Bécsben volt. A maroknyi pannonhalmi diák fiktív meghívólevelekkel, osztrák igazolásokkal, kerékpáron, stoppal, vonaton és gyalog utazott ki, hogy a feltűnést elkerülve néhány napot Németországban tölthessen, megízlelve a szabad világ levegőjét. A kapcsolat folytatódott: 1989-ben együtt élték át a határnyitást, majd a fal leomlását, az azóta eltelt húsz évben pedig évről évre felváltva látogatják meg egymást a német és a magyar diákcsoportok.

A diákok az idő egyik felét magyar diákok családjainál töltik, a másikat Pannonhalmáról kiindulva felvidéki, tihanyi és budapesti kirándulásokon vesznek részt, és megismerik a pannonhalmi gimnázium életét is. Egy ideje lehetőség nyílik arra is, hogy érettségizett bencés diákok egy-egy évet a meschedei apátság lelkigyakorlatos házában, az Oaséban (oázis) töltsenek, részt vegyenek az ottani iskola életében, valamint különböző szolgálatokat végezzenek a házban.

Fotó: Bókay László

  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .