Alkoholfüggő a családban (2. rész)

De ki kérdezte meg, neked mire volna szükséged? Ki segít neked? Mintha már nem is te tartanád azt a bizonyos hálót, a megmentés hálóját, hanem te is abban vergődnél. Bár már a szagát is utálod, te magad is az italtól függsz. Hogy jó kedved van, vagy sírsz, hogy mit csinálsz ma vagy holnap, minden attól függ, iszik-e a másik. De ki vagy mi tartja ennek a hálónak a kötelét? Valahogyan belesodródtál, noha nem akartad. Ahogyan a társad sem akart alkoholbeteggé lenni. Neked is segítségre van szükséged? Képes vagy ezt elfogadni? Vagy inkább tovább kapálódzol, kalimpálsz a hálóban teljes felelősséged tudatában. Hiszen már régen te felelsz mindenért, családért, pénzért, gyerekekért.

Felelősnek érzed magad? A másikért? És érted ki felelős? Lehet-e más rajtad kívül? Ugye magadért csak te lehetsz felelős? Azért, amit teszel. Ha fel akarod áldozni magad, az a te dolgod. Ne szóljon bele senki!


Elhiszed-e még, hogy lehet, hogy van megoldás? Talán kívülről segíthet valaki. Nem is gondolnád, milyen sokan vannak, akiknek sikerült megszabadulniuk a hálóból! Legtöbbször úgy, hogy belátták, egyedül képtelenek megoldani a szálak gúzsba kötő fonatát. A másiktól is azt vártad, hogy belássa végre betegségét, és tegyen is ellene. De ne csak ígérje, hanem lépjen is! Ahogyan te is. De milyen nehéz! Ennyi év után legalább annyira ismerős minden, mint amennyire szenvedés. Ha lazul a háló, ha szabadabb leszel, ha szabadabb mersz lenni, mozdulhat a másik is.
Már magadat is féltheted, szeretheted.

„Aki szeret, az a szeretettnek a javát akarja. Ez pedig többek közt megköveteli azt, hogy a szeretett szabad legyen a szeretőtől.” (Anthony de Mello)
Vagyis, ha akar, választhat háló és szabadság közül. Sokan választják továbbra is a nehéz hálót, mások inkább a nehezebbnek látszó szabadságot. Akad, aki még akkor is vergődik, amikor a másik már szabadult. Ha együtt lettek a háló foglyai, kifelé is együtt menjenek! Van, aki most azt mondja magában, nem ilyen egyszerű ez. Nem egyszerű. Ki mondta, hogy az? De vajon mi egyszerűbb? Elhinni, hogy nincs kiút a hálóból, vagy egy hálószemet segítséggel elvágni?

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fogadó Pszichoszociális Szolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .