Akinek volt elég sütnivalója

Herr Oetker 1891-ben nyitott patikát Bielefeldben. Két év múlva kezdte forgalmazni az általa kifejlesztett sütőport Backin néven. A vevők ingyenes receptet is kaptak a kis csomaghoz. „A minőség a legjobb recept” mottót a cég ma is alkalmazza. A sütőpor lényegében a mai napig változatlan összetételű. (Első kiötlője valójában nem is Oetker, hanem a német Justus von Liebig volt, de ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg.) Mivel panasz nem vagy csak elvétve érkezett a találmánnyal kapcsolatban, a kis patika komoly üzemmé fejlődhetett. Az Oetker-csoport szakácskönyveket adott ki, hirdetéseket jelentetett meg a lapokban, és még a csomagolásra is recepteket nyomtattak.

Oetker 1918 januárjában halt meg, és mivel fia elesett az első világháborúban, az irányítást az özvegy új férje vette át. A cég élére 1944-ben került az alapító unokája, Rudolf August Oetker, miután egy légitámadásban mostohaapja, anyja és két féltestvére is életét vesztette. Vezetésével a vállalat Európában és a tengerentúl is terjeszkedett, sörfőzdéket, szállodákat, bankokat vásárolt, de hírnevét továbbra is a minőségi élelmiszereknek köszönhette. Az Oetker-cégcsoport sütőpor mellett számos más élelmiszert is forgalmaz, és a Radeberger-sörgyár szintén az övék.

A magyarországi Oetkercég a második világháború után szovjet tulajdonba került, majd a márka eltűnt a hazai piacról. A Budapesti Sütőpor Vállalat néven működő gyárnak már semmi köze nem volt a német anyavállalathoz, csak a hetvenes évektől kezdték újra a sütőpor és a vanillincukor gyártását. A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 1995-ben Jánossomorján építtetett új gyárat.
A ma is viruló nemzetközi családi vállalkozás élén 2010 óta Richard Oetker áll.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .