A ferences regula korai és mai értelmezései

A Varga Kapisztrán ferences történész és Várnai Jakab ferences teológus szerkesztette tanulmánykötet olyan források és aktuális, új keletű írások gyűjteménye, amelyek mérföldkövei a ferences rend nyolcszáz év alatt megtett útjának. A szerkesztők célja a kötet összeállításával az volt, hogy a közölt írások minél több ember számára tárják fel azt a gazdagságot, amellyel az Úr ajándékozta meg egyházát Szent Ferenc személye és regulája által.

A L’Harmattan Kiadó és a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola gondozásában megjelent háromszáz oldalas könyv először a regula szövegét közli latinul és magyarul. Az alapítás évszázadának eseményeiről Varga Kapisztrán tanulmánya ad áttekintést. Bemutatja, hogyan jelenik meg a regula értelmezésének igénye, majd a XIII. század egyházi és rendi történelmének összefüggésébe helyezve ismerteti a közösségen belüli és a pápai regulaértelmezéseket.

A kötetet záró tanulmányok egyike, Kajetan Esser 1954-ben született regulamagyarázata az elsők között szakít a jogi szemlélettel, és helyezi a szöveget Ferenc szavainak és életrajzának összefüggésébe. Cornelius Bohl arról értekezik, hogyan lehet ma „evangéliumi életterv” a regula. A harmadik kortárs tanulmányban pedig Johannes Schneider keresi a kulcsot Szent Ferenc Megerősített regulájának olvasásához annak fényében, hogy Ferenc célja a regula Lélek szerint való megtartása volt.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .