Adventi programajánlónk – frissítve

Fotó: adventiunnep.hu

Budapest:

Advent az Iparművészeti Múzeumban: hétvégenként kézműves foglalkozások, koncertek, meseelőadások a kicsiknek, illetve épületséta, karácsonyi dallamok és táncház a felnőtteknek. Mindemellett december 4. és 6. között adventi vásár, ahol száznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus és ékszertervező munkái közül válogatnak a látogatók.

Adventi Kölyöknapok a Nemzeti Színházban: színház, koncert gyerekeknek, családoknak, a földszinti előcsarnokban pedig karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársai vezetésével. A programok ingyenesek, 10 órakor kezdődnek és 13 óráig tartanak. Minden vasárnap egy-egy bábszínház és koncertet adó zenekar igyekszik majd karácsonyi hangulatba ringatni a kicsiket és a nagyokat.
December 6-án: a kecskeméti Bábakalács Bábszínház „Nyiss kaput, angyal!” c. előadása és a MAKÁM együttes koncertje, „Betlehembe kéne menni” címmel.
December 13-án: a debreceni Vojtina Bábszínház „Holle anyó” c. előadása és Fehérváry Lilla meg a Szigeti Veszedelem együttes koncertje, Tejbegríz címmel.
December 20-án: a békéscsabai Napsugár Bábszínház „Adventi hangulat” c. előadása és „Karácsonyi Kolompos mulatság” címmel a KOLOMPOS együttes koncertje.

 

Gryllus Vilmos Nótás Mikulás koncertjei a fővárosban és vidéken – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Időpontok itt.

A sültet és forralt bort kínáló hagyományos adventi vásárok mellett, idén lehetőségünk van ellátogatni a Várkert Bazár adventi programsorozatára. A négy vasárnapon koncertekkel, gyermekfoglalkozással és színes programokkal várják a családokat.

Remek esti program az ifjúságnak: fényfestés a Szent István-bazilika homlokzatán minden adventi este, illetve ingyenes korcsolyapálya-használat és oktatás péntek, szombat vasárnap 4-14 éves korig a Bazilika előtti téren.

Advent a Müpában koncert  – MÜPA, december 14. 19:30

 

Vidék:

Kőszegen a Natúrparkba is beköszönt az ünnep: november 20-án 17.30 órakor nyílik a Virágudvarban (Kőszeg, Táblaház utca 11.) az Advent a Natúrparkban – ahogy mi szeretjük című karácsonyi kiállítás és vásár az Írottkő Natúrparkért Egyesület kézműveseinek alkotásaiból. A kiállítás megtekinthető: november 21 – december 20. között, naponta 10.00 – 12.00 és 13.00 – 18.00 óráig.

„A lélek hangjai” – „voces Spiritus”: immár hagyományként Pécs a művészeteken keresztül is várja a karácsonyt: a közös adventi készülődésben részt vesznek a város orgonaművészei és tanítványaik, szólóénekesek, kamarazenekarok, általános iskolák és gimnáziumok énekkarai, egyházi és világi közösségek kórusai, zeneiskolák növendékei. Bemutatnak pásztorjátékokat, fogyatékkal élők előadásában betlehemest, karácsonyi ihletésű táncelőadást, elhangzanak egyházzenei áhítatok, vallásos népénekek és adventi liturgikus énekek. Részletek az egyházmegye honlapján.

Falusi advent Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban: a falusi advent hamisítatlan hangulatát idézik meg házról-házra járó kántálókkal, lobogó tűzzel és bemutatókkal. A gyűjtött, hagyományos betlehemek kiállítását egy saját készítésű betlehem felállításával színesítik. Kézművesedni, szaloncukrot készíteni, mézeskalácsot díszíteni is lehet a magtárban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .