A vasfüggöny országairól

 

 Ünnepi szentmise a belgrádi Mária Mennybevétele-

székesegyházban Erdő Péter bíboros főcelebrálásával

    A béke szó általában a háború hiányát jelöli, vagyis azt, hogy nincs folyamatban fegyveres konfliktus. A valódi béke azonban ennél sokkal többet jelent. Lehet-e békéről beszélni, amikor a világ számos részén nemzetiségük vagy vallásuk miatt sokakat diszkriminálnak, amikor egyes országokban a keresztényeket megfosztják vallásszabadságuktól, fizikai létükben fenyegetik és üldözik őket? Az Úr békéje ezzel szemben az Istenről és az emberről szóló igazságon alapul – hangsúlyozta.

    Az ökumenizmus kérdéskörét érintve megállapította: a találkozó Belgrádban való megrendezése jól mutatja a keresztények béketörekvését. A keresztény egyházak egységét nem lehet pusztán egy felekezeti „békeegyezmény” révén a legkisebb közös nevezőre építeni. Még messze vagyunk attól az egységtől, amelyért Krisztus imádkozott. Az egységtörekvés legyen a keresztények erkölcsi kötelessége, válasza az Úr pontosan meghatározott hívására.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .