A vámos és a farizeus

A vámos kicsi. Bűnös életet élő ember. Az anyagiakkal nem tisztességesen gazdálkodik, sokakat megkárosít. Bűnei a föld felé húzzák, összegörnyesztik. A templomba lépve sem mer felegyenesedni, mert tudatában van annak, hogy a szentséges Istent csak tiszta lélekkel szabad megközelíteni. Még a szemét is lesüti, kicsinységében a föld felé irányítja. Bűneinek összes terhét érzi a vállán. Nem is mer mást tenni, mint mellét verve bűnbocsánatért esedezni. Így lesz naggyá.


A farizeus nagy. Közmegbecsülésnek és köztiszteletnek örvendő személy. Kimagasló; a többi hétköznapi ember fölé magasodik vallásosságában. Még a templomba is peckesen lép be. Van mire büszkének lennie, és ezt nem is bírja magában tartani. Nagy lehet a dicsekvésében, mert nem olyan bűnös, mint a vámos. A szigorú előírásnál többet is tesz: kétszer böjtöl hetente. Nem meggörnyedve, hanem felegyenesedve közelít, nem bűnbánatában, hanem dicsekvésében veri a mellét. Így lesz kicsivé.

Jézus a példabeszédben rávilágít arra, hogy nála nem az emberi közgondolkodás logikája számít. Igaz, hogy a farizeus nagyon vallásos volt: túlteljesítette vallásának szigorú követelményeit. Ám ez nem tette őt naggyá. Sőt! A vámos ezzel szemben tudatában volt bűnösségének, annak ellenére, hogy ő is tekintélyes embernek számíthatott a társadalom szemében. Őt azonban szívből fakadó bűnbánata naggyá tette.

A nagyból tehát kicsi lesz, a kicsiből pedig nagy. De mi kell ehhez? A szív elszántsága, az igazi vallásosság, az őszinte imádság. Nem véletlen, hogy a híres Jézus-ima egyik gyökerét éppen a vámos szívből jövő szavai adják: „Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, légy irgalmas nekem, bűnösnek.” Naggyá válásunk útja: a bűnbánat, mely nagyböjti feladat is.

A nagyböjtre felkészítő második vasárnapon tudatosítsuk magunkban: ha nagyok akarunk lenni, akkor ne a farizeus önmagát naggyá tenni akaró dicsekvését kövessük, hanem a vámos önmagát kicsinnyé tevő, alázatos bűnbánatát. A többit bízzuk Jézusra, aki „nem a bölcselkedők kevély szavára figyel, hanem a töredelmes szívet tekinti”! Ő majd helyre tudja tenni az életünket, egész valónkat, megigazulásunkat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .