A nyitott egyház

A fesztivál hagyományos eseménye az egyházak közös zenei áhítata a Szent István-bazilikában (szeptember 16., 15 óra). A történelmi egyházak zenei áhítatot tartanak, kórusaik közös kincsüket, a zsoltárokat éneklik.

A fesztivál újdonságai a szakrális séták. Végh András történész vezetésével sok-sok kincset és történetet megismerve felfedezhetjük a Várnegyed (szeptember 16-án és 18-án, 18 órától) és a Víziváros (17-én és 19-én, 18 órától) szakrális emlékeit, az egykori kolostorok, templomok helyszíneit. Emellett Vallásos hit és gyógyulás címmel tartanak sétát a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban (14-én, 15 órától), a Fiumei úti Sírkertben pedig a Remény és feltámadás című sétán (14-én és 15-én, 10 órától) a résztvevők megtekinthetik az Árkádsor gyönyörű mennyezetképeit, majd egy-egy művészi értékű síremléket, köztük Ady, Kosztolányi és Babits sírját is.

Az irodalmi programok közül nem hiányozhat a legendás költőházaspár, a száz éve született Weöres Sándor és a tíz éve elhunyt Károlyi Amy szerelmét versekkel bemutató est; Tallián Mariann és Lázár Balázs színészházaspár formálja meg őket szeptember 20-án, 19 órától Budán, a Klebelsberg Kultúrkúriában. Szent Ágoston Vallomásaiból hangzanak el részletek Oberfrank Pál előadásában, Kránitz Mihály teológus magyarázataival a budavári evangélikus gyülekezetben szeptember 17-én, 19 órától. A Valljalak-tagadjalak irodalmi est a Barabás Villában (18-án, 19 óra) Isten és ember kapcsolatát, annak változásait, a keresés, elvesztés és megtalálás útját járja be elsősorban a Bibliából és a magyar irodalomból merítve.


A programba bekapcsolódnak Budapest múzeumai is – a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Molnár-C. Pál Műterem ingyenes tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket. Aknay János, efZámbó István és Tábori Csaba közös kiállítása, a Jézus élete a Magdolna-toronyban lesz látható, Az örök harmónia címmel pedig Boldi-tárlat nyílik a vári Szent Mihály-kápolnában.

A fesztivál egyik új helyszíne az A38 hajó, ahol 15-én, 11 órától a Weiner- Szász Kamaraszimfonikusok adnak koncertet, amelynek keretében Kamp Salamon karmester a hit és a zene kapcsolatáról is beszél. A fesztivál szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal művészek bemutatására: az Óbudai Társaskörben Esztó Zsuzsa zongoraművész fiatal tanítványai lépnek fel 16-án, 19 órától, két nappal később pedig Gulyás Dénes operaénekes és tanítványai szakrális opera- és dalestjére kerül sor.

Szeptember 21. éjszakáján Rachmaninov Éjszakai virrasztás című darabját adja elő a Szent Efrém Férfikar a pesti Jézus Szíve-templomban; a világhírű Nyíregyházi Pro Musica Leánykar pedig – Szabó Dénes karnagy vezetésével – ezúttal a Párbeszéd Háza kápolnájában lép fel a programsorozat utolsó napjának délelőttjén.

Bogányi Gergely zongoraművész fesztiválzáró koncertjének szeptember 22-én, 19 órától a nemrégiben megnyílt Budapest Music Center ad otthont.

Pécsett kitárja kapuit a látogatók előtt a székesegyház, olyan helyekre engedve betekintést, ahova ritkán lehet belépni: a felújított Jézus Szíve-kápolnába, a Szent Mór-kápolnába és a püspöki kriptába. Ezenkívül részt vehetünk még orgonakoncerteken, egyháztörténészek vezette szakrális sétán vagy épp egy énekes bencés zsolozsmán.

Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben előadásokkal, a piarista templomban kiállítással és tárlatvezetéssel készülnek.

Kaposváron bekapcsolódott a fesztivál programjába az evangélikus, a baptista és a katolikus közösség is, s a város vezetőségével együttműködve a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban és a templomokban egész héten zenei, irodalmi és képzőművészeti programokkal várják az érdeklődőket.

(A részletes program megtalálható a www.ars-sacra.hu honlapon.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .