A misszió: életvitel és szolgálat

A hely kiválasztása szimbolikus: 1991-ben, az első magyarországi kongresszust Pannonhalmán rendezték meg. Most ismét Benedek-rendi monostorra esett a választás: a mozgalom Békés Gellért Benedek-rendi szerzetes szellemiségének folytatója kíván lenni, aki a Pax Romana lelkiatyja volt. A megnyitó igeliturgián Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntötte a résztvevőket. A konferencia első napján részt vett Székely János püspök és Német László verbita szerzetes, az MKPK titkára. A konferencia díszvendége Philippe Ledouble, a Nemzetközi Pax Romana Mozgalom (ICMICA) európai koordinátora volt. A kongresszus fő témája a misszió volt: az elvilágiasodott környezetben krisztusi tanúságtevő életvitel és szolgálat, a keresztény hit terjesztése. A missziót történeti, teológiai és dogmatikai összefüggésben vizsgálta Pikó Gábor Mózes, Donáth László és Német László, majd a missziónak a XX. századi magyar társadalomban betöltött szerepét elemezte Gyáni Gábor egyetemi tanár és Gárdonyi Máté docens, kiemelve a KALOT és a KALÁSZ meghatározó szerepét. A peremre szorult csoportok körében folytatott misszió módjairól beszélt többek között Dúl Géza cigánypasztorációs referens és Szabó László, a gödi piarista szakiskola tanára. Petesné Kocsis Zsuzsanna mentálhigiénikus az egyházatyákat idézte: ha az Úr előtt állunk, a szegények fognak közbenjárni értünk. Tardy János és Vida Gábor ökológusok a természeti környezet súlyos állapotára hívták fel a figyelmet.

A keresztényeknek missziót kell folytatniuk a fenntartható világért is, hogy elkerüljük az ökológiai katasztrófát. Illéssy János, a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának elnöke kiemelte, hogy az ökoszisztéma pusztulásával párhuzamosan összeomlik a társadalmi rendszer és a gazdasági alrendszer. A második nap estéjén hálaadó szentmisét mutatott be Korzenszky Richárd perjel, amelyben megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Kovács K. Zoltánról is, majd a 2007-es városmisszió tapasztalatairól folyt beszélgetés. A világ demográfiai és gazdasági súlypontja immár Ázsia, ezért égetően fontos a mediterrán, európai kulturális közegben kialakult keresztény tanítás helyes alkalmazása az ottani kultúrákhoz. A kisebb missziós „sejteknek” befogadónak kell lenniük a legszegényebbek felé, ilyenekben bővelkedik minden földrész. Először is igényeket kell támasztani bennük, majd iskolázni kell őket, így munkához tudnak jutni, hogy visszatérve sorstársaik közé, ők maguk legyenek a jobb élet iránti remény munkálói és Krisztus üzenetének közvetítői. Ma Magyarországon kulcsfontosságú szerepe van a hívő keresztény tudósoknak, üzletembereknek, vezető értelmiségieknek a közgondolkodás formálásában és a kezdeményezések elindításában: értékeket kell megfogalmazni és tettekre váltani.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .