A megtisztulásról

Anna és Jácinta nővér kérdésfeltevései valóban elgondolkodtatták az ifjakat. Ki-ki megadhatta magának a választ: mi vezethet bennünket közelebb Jézushoz, és mi az, ami akadályoz a hozzá vezető úton? Melyek az én vágyaim, és mi Isten vágya velem kapcsolatban? Vállalom-e, hogy Krisztus nyomában járni következetességet jelent, vagy inkább elriaszt a „kemény beszéd”?
A három zsolozsma, a zenés szentségimádás, a mise, az esti dicséret tovább mélyítette a lelki élményt; nemcsak a középiskolás korú résztvevők, hanem kísérőik körében is, hiszen a találkozó mindenkit kiszakított-kiszabadított a napi pörgésből. Orvos Levente plébános – alias Doki atya –, a találkozó egyik főszervezője ennek örült a legjobban, s nem véletlen, hogy 2005 óta évente két alkalommal, ősszel és tavasszal hívja-várja az ifjakat. Kiváló szervezőtársa a hatgyermekes Németh Endre, csákányi diakónus, akivel közösen állítják össze a programokat. A csupa fa, csupa üveg művelődési házban szent és profán ezúttal sem vált ketté, hiszen a lelki történések, a katartikus erejű gyónás, a holnaphoz segítséget adó kiscsoportos beszélgetések mellett a fiatalok maradandó élményként „vitték haza” a néptánctanulás ízét-örömét, megbabonázta őket az ostorfonás, valamint az íjászat is, amelynek fortélyait a mesztegnyői plébános, Galambos Ferenc fedte fel. A helybelieken kívül Szulok, Babócsa, Sávoly, Tapsony, Somogyzsitfa, Nagyszakácsi, Marcali, Csurgó, Ganás, Karád, Galambok lelkes fiataljai vettek részt a találkozón, amelyen a marcali Ságvári Róbert és zenekara szolgált. A Fény Gyermekei karizmatikus dalokat játszottak. Éneküket, muzsikájukat hallván még inkább érzékeltük: megnyílt a menny, szabadabban száll a fohász… Nemcsak a nővérek, hanem a kaposvári egyházmegye jelen lévő papjai is elkötelezett keresztény életre buzdították a fiatalokat. A misét Kiss Iván marcali apát-plébános celebrálta paptársaival. Kóré Mihály szuloki plébános – aki egy ideig Csíksomlyón élte a ferences szerzetesek életét – a nyolcszáz éves ferences rendről beszélt homíliájában. A somogysámsoni találkozón jó volt érzékelni az összefogást. A helyi és a környékbeli települések hívei mindannyian tettek a találkozó sikeréért. Tudják ugyanis, hogy nagy a tét: a fiatal nemzedék jövője. S hogy menynyire vált sikeressé a találkozó az elmúlt évek során? Míg öt éve mindössze két fiatal jelentkezett Somogysámsonból, addig a mostanin húsz helyi ifjú vett részt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .