„A megbékélés éve legyen!”

A Magyar Posta debreceni területi igazgatóság irodavezetője bemutatta azt a bélyeget, amelyet a Magyar Posta erre az alkalomra adott ki.

Másnap történeti konferenciát követően püspöki szent liturgiával kezdődött meg az egyházmegye centenáriumi éve. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Milan Šašik munkácsi püspök, Bosák Nándor, a Debrecen–nyíregyházi egyházmegye püspöke, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Kocsis Fülöp szentbeszédében a megbocsátás fontosságára helyezte a hangsúlyt. A görögkatolikus egyházban hétfőn kezdődő nagyböjt elsősorban nem az önmegtagadásról vagy az imádságról, hanem a megbocsátásról – mondta. Mint azt a miatyánkban is imádkozzuk, addig nem fordulhatunk Isten felé, amíg nem békélünk meg embertársainkkal. Ennek pedig alapja a szeretet. „A megbocsátás elképzelhetetlen a szeretet nélkül, és ez fordítva is igaz. Tegyük fel most magunknak a kérdést, hogy van-e olyan ember, akivel nem tudok szóba állni, vagy nem tudom elfogadni. Az a kérésem, hogy ez a centenáriumi év a kiengesztelődés éve is legyen!” – fordult az egybegyűltekhez. Ennek a megbocsátásnak szép gesztusaként bocsánatot kért mindazoktól, akiket a görögkatolikus egyház valamilyen módon bármikor is megbántott. Mint hangsúlyozta, ennek az előttünk álló évnek a megbékélés jegyében kell eltelnie, legyen szó nemzetekről, rítusokról vagy felekezetekről.

A centenáriumi év következő jelentős eseménye az április 14-én Nyíregyházán megrendezett, Család-csoda elnevezésű rendezvény lesz.
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .