A magyar emberek érdeke az első…: A keresztény szociális tanítás alapján…

Harrach Péter, a KDNP alelnöke

– A magyar választók lezárták a Gyurcsány Ferenc nevéhez kötődő korszakot, amelynek jellemzője a nyereségcentrikus gondolkodásmód volt. Ezzel szemben egy olyan korszaknak kell következnie, amely értékközpontú politikát valósít meg a társadalmi normák érvényesítésével, a közösségek megerősítésével, vagyis egy egészséges társadalom felépítésével. Ez felel meg a kereszténydemokrácia, a keresztény szociális gondolkodás törekvéseinek. Be kell „nyomulnunk” abba az üresen maradt térbe, amelyet a hagyományos baloldali „szociális érzékenységet” képviselő politika sajátított ki. Minden kérdés fontos számunkra, ami a személy méltóságát érinti, vagy a perifériára szorult rétegek esélyeinek megteremtéséről szól. Az elmúlt időszakban a kormánypártok a KDNP számos kezdeményezését lesöpörték az asztalról: nem vették figyelembe a családi adózásra vonatkozó törvénymódosításunkat, ahogy a nyugdíjrendszer átfogó reformjára vonatkozó javaslatunk sem került napirendre. Egyedül a szabad vasárnapról szóló kezdeményezésünknek volt némi sajtóvisszhangja, amely talán nem a leglényegesebb felvetésünk, de mindenképpen a munkavállalók érdekeit szolgálja. Európai szakszervezetek és néhány európai képviselő mellett értelemszerűen az egyházak is támogatják, hiszen nem csupán a családok és a társadalmi kapcsolatok ápolása szempontjából fontos kérdés, hanem a vallásszabadság gyakorlását is érinti. Az újabb kihívásokra reagálva utalnék a hitelválság leküzdésével kapcsolatos terveinkre, a családi csődvédelemről szóló javaslatunkra is. De az élet várhatóan számtalan megoldandó problémát vet fel még, amelyre érzékenyen, a keresztény szociális tanítás alapján kell reagálnunk…
Nagy valószínűséggel én fogom vezetni a KDNP-frakciót. A jövő feladatai közé tartozik egy önálló, sajátos arculat felmutatására képes párt belső megszervezése. Az említett értékek képviselete mellett azokat a pozitív törekvéseket, kezdeményezéseket szeretnénk támogatni és védeni, amelyeket a kormány előterjeszt. Hiszen meggyőződésem, hogy miután az első Orbán-kormány is lényegében kereszténydemokrata szellemiséget követett, ugyanígy fog működni ezután is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .