A Lélek szavára figyelve

A bíborosi tanács tagjai: Giuseppe Bertello, Vatikán Városállam Kormányzóságának elnöke; Francisco Javier Errázuriz Ossa, Santiago de Chile nyugalmazott érseke; Oswald Gracias, Bombay érseke; Reinhard Marx, München–Freising érseke; Laurent Monsengwo Pasinya, Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának érseke; Sean Patrick O’Malley, Boston érseke; George Pell, Sydney érseke; Oscar Rodríguez Maradiaga, a hondurasi Tegucigalpa érseke (képünkön) ezenkívül Marcello Semeraro albanói püspök, aki a titkári teendőket látja el.


A tanácskozás előtti héten a testület vezetője, Rodríguez bíboros a kanadai Salt and Light televízió adásában válaszolt a kúria megújításával kapcsolatos kérdésekre. Beszámolt arról, hogy a bizottsághoz a világ minden részéről érkeztek javaslatok, a latin-amerikai anyag önmagában nyolcvan oldal terjedelmű. „A fő témák szerint csoportosítottuk őket – mondta. – A jelentősebb kérdések nagy része hasonló, úgyhogy mondhatjuk, hogy ez a Szent lélek műve, és nem a miénk. Az nem lehet, hogy a világ katolikusainak milliói ugyanazt javasolják a Lélek sugalmazása nélkül.”

A megbeszélés és a tisztánlátás hosszú folyamata várható a következő időszakban, hiszen „nem arról van szó, hogy ezt-azt próbálunk megváltoztatni a Pastor bonus konstitúcióban” – utalt a bíboros az 1988-as pápai dokumentumra, amely a Római Kúria szervezeti reformját szabályozza. „Nem, ennek a konstitúciónak lejárt az ideje. (…) Valami mást kell megalkotnunk” – tette hozzá Rodríguez bíboros.

(Ferenc pápa és a bíborosi tanács megbeszéléseiről jövő heti számunkban írunk részletesen.)

National Catholic Reporter

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .