A két éve meggyilkolt Jacques Hamel atyára emlékeztek Franciaországban

Fotó: Vatican News

 

A Joachim Moyse polgármester által kezdeményezett és a helyi önkormányzat szervezésében megvalósult megemlékezést a tavaly felavatott emléktábla és emlékmű előtt tartották. A rendezvényen részt vett Jacqueline Gourault francia belügyminiszter és a tartomány prefektusa is.
Az egyházmegye is megemlékezett a mártír plébánosról: július 25-én este a Szent István vértanúról elnevezett templomban, halálának hely­színén rózsafüzért imád­koztak, majd Pierre Belhache, a Roueni Főegyházmegye iszlám kapcsolatokért felelős megbízottja vezetésével tanúságtételek és elmélkedések hangzottak el az együttélésről.
Július 26-án, Jacques Ha­mel meggyilkolásának napján reggel 8 órakor körmenet indult a Szent István-templomhoz, majd 9 órakor, a merénylet órájában Dominique Lebrun roueni érsek mutatott be szentmisét. „Hamel atya ragyogó példája volt annak, hogyan lehet valaki hűséges és diszkrét szolgája családjának, plébániájának és városának. Vajon teljesen befogadtuk-e azt, amit Jacques Hamel atya közvetíteni akart számunkra? Nagy a kísértés arra, hogy újra feltaláljuk az életet, ez azonban a gőg kísértése” – fogalmazott homíliájában a rou­eni érsek. A szentmisén Domi­nique Lebrun 9 óra 55 perckor jelezte: „A szemtanúk elmondása szerint a misének e pillanatában következett be a tragédia.” Hosszú csend követte szavait. A szentmisén részt vett a meggyilkolt pap testvére, Roselyne Hamel is.
Jacques Hamel plébánost két muszlim terrorista ölte meg 2016. július 26-án reggel, miközben szentmisét mutatott be a Szent István-templomban. Ferenc pápa másfél hónappal később, szeptember 14-én a meggyilkolt francia pap lelki üdvéért mutatta be reggeli szentmiséjét a Szent Márta-ház kápolnájában. „Jó és szelíd ember volt, aki a testvériséget, a békét kereste. Meggyilkolták, mint egy gonosztevőt. Az életét adta értünk, és azért, mert nem tagadta meg Jézust. Az oltárnál Jézus áldozatát bemutatva vesztette életét. A bátorságról tett példája, életáldozata, önmaga kiüresítése másokért és az emberek közötti testvériség építéséért segítsen mind­annyi­unkat abban, hogy félelem nélkül haladjunk utunkon – kérte a Szentatya. –
A mennyből adjon nekünk szelídséget, testvériséget, békét és bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot: Isten nevében ölni sátáni tett. Imádkozzunk Hamel atyához, aki vértanú, a vértanúk pedig boldogok” – fogalmazott a pápa.
2017 áprilisában Dominique Lebrun roueni érsek hivatalosan elindította Jacques Hamel atya boldog­gá­avatási eljárását. A főpásztor az emlékmisén elmondta, több száz homíliát találtak a vértanú plébános kézírásával: „Ezek rövidek, rendezettek, fáradhatatlanul és egyszerűen magyarázzák az evangéliumot.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .